Gerda Brethouwer leest in de
voorstelling een brief voor, die door iemand in de oorlog geschreven is. Foto: Roel Kleinpenning

Gerda Brethouwer leest in de voorstelling een brief voor, die door iemand in de oorlog geschreven is. Foto: Roel Kleinpenning

‘Lied van de Vrijheid’ in De Stadswal

Algemeen

DOETINCHEM - Het bekende Hoogeveens Christelijk Mannenkoor (HCM) presenteert zaterdagavond 13 mei het ‘Lied van de Vrijheid’ in De Stadswal in Doetinchem. Het verhaal is door Marga Kool geschreven. Het aansprekende beeld- en filmmateriaal uit de tijd waarin het verhaal speelt geeft het geheel voor de aanwezigen een extra dimensie. “Het is een indrukwekkende combinatie van kunst en cultuur met het thema ‘oorlog’ dat op dit moment jammer genoeg nog steeds actueel is.”

Door Hans Hissink

Deze bijzondere voorstelling ‘Lied van de Vrijheid’ is op 19 mei 2022 in première gegaan in het Hoogeveense theater de Tamboer. De reacties op deze uitverkochte voorstelling waren lovend. De bezoekers waren diep onder de indruk van het door Marga Kool geschreven verhaal, dat zij daar ook vertelde. Na de herhaalde voorstelling in Hoogeveen kreeg het lovende recensies en werd Westerbork en Emmen aangedaan. Doetinchem is de vierde in rij.

Indrukwekkend
Het ‘Lied van de vrijheid’ is een verhaal dat gaat over oorlog en bevrijding, maar ook over emigratie, heimwee, weemoed en weerzien. Het is een indrukwekkend, aansprekend muziekverhaal voor jong en oud dat een periode van een kleine 175 jaar omvat en over alles gaat dat met vrijheid en onvrijheid te maken heeft. Een zeer actueel verhaal, juist ook in deze tijd van wereldwijde spanningen.

Vastgoedondernemer Wim Annen zingt inmiddels vier jaar bij HCM en koopt onder meer kerken die niet meer actief gebruikt worden. Zo heeft hij ook de voormalige Baptistenkerk in Doetinchem gekocht. Het karakteristieke gebouw is nu bekend onder de naam De Stadswal. Eerder droeg het de naam Het Nieuwe Dijkhuis.

Historie
Wim legt uit waarom het ‘Lied van de Vrijheid’ naar Doetinchem komt. “De Stadswal heeft een hele historie en is gebouwd door dominee Van Dijk. Over hem heb ik veel gelezen. Via de hervormde zendingsgemeente heeft hij de kerk opgezet en de bedoeling was dat het een kerk zou worden voor iedereen. Met die gedachten, doordat ik De Stadswal goed ken en dat mijn vader drie jaar ondergedoken is geweest in de Achterhoek, vond ik dat deze voorstelling juist daar, rondom deze periode, plaats moest vinden. Dat idee heb ik met het bestuur van HCM gedeeld.” Het verhaal is daarom enigszins toegespitst op de Achterhoek. Bijzonder is dat het gezongen wordt door een christelijk mannenkoor, maar dat het religieuze niet terugkomt in de voorstelling.”

Het verhaal van de voorstelling is geschreven door de bekende schrijfster Marga Kool, bekend van haar werk in het Drents dialect. Zij vertelt het verhaal ook in De Stadswal. Het verhaal gaat over een familie die geëmigreerd is naar Canada. Tijdens de oorlog is een kleinzoon van die familie teruggekomen om Nederland te helpen bevrijden. Tussen het verhaal door zingt het koor. “Het is een prachtig verhaal”, vertelt Wim.

Herkenbaar
Om de voorstelling in De Stadswal voor de bezoekers enigszins herkenbaar te maken wordt er een Achterhoeks tintje aan gegeven. De regionale bijdrage wordt door Gerda Brethouwer gedaan. Zij is niet alleen vanaf 2011 al directeur van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, maar ook regiocoördinator van het provinciale programma Vrijheid Achterhoek, Liemers en Duitse grensstreek. “Ik lees onder meer een brief voor die door Lammie Schonewille op 8 mei 1940 aan haar vriendin Margje Smeding in Canada geschreven is. Daarbij kruip ik in de huid van Margje. In de brief beschrijft Lammie haar ongerustheid over de oorlog, die dan al bezig is. Het is niet alleen iets van vroeger, maar ook van nu, want je ziet het nog steeds gebeuren, niet eens ver van huis. De gevoelens van iemand missen, zijn nu niet anders dan toen.” Volgens Gerda is de voorstelling interessant voor de Achterhoek. “Het is een indrukwekkende voorstelling waarin kleine persoonlijke verhalen via kunst en cultuur samenkomen met het thema ‘oorlog’, dat op dit moment jammer genoeg nog steeds actueel is.”
“Als mensen iets met het verleden van ons land en zeker met de Achterhoek hebben én met bevrijding en vrede, dan moeten zij zeker naar deze fantastische en indrukwekkende voorstelling komen”, vindt Wim Annen, die ook onderdeel uitmaakt van Stichting Beheer Aaltense Musea.

Naast het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor HCM wordt aan deze voorstelling medewerking verleend door sopraan Nine Roest, tenor Adri van der Weyde en bas Ronny Koekoek. Instrumentale medewerking verlenen trompettist Ruben Dekker en trommelaar Tim Nijhuis. Een belangrijke rol is er voor de jonge Stijn Jurgens. Het geheel staat onder leiding van componist, pianist en dirigent van HCM, Gezinus Veldman, die tijdens de voorstelling achter de vleugel zit. Hij heeft ook de muziek geschreven, die het verhaal van ‘Lied van de vrijheid’ ondersteunt.

De voorstelling van het ‘Lied van de vrijheid’ is op zaterdag 13 mei om 20.00 uur in Erfgoed de Stadswal aan de Burgemeester van Nispenstraat 19-21 in Doetinchem. Kaarten kosten in de voorverkoop 17,50 euro en zijn verkrijgbaar via de website van HCM, bij Primera in Doetinchem en het VVV in Aalten. Eventueel nog niet in de voorverkoop verkochte kaarten zijn, zolang de voorraad strekt, vanaf een uur voor de voorstelling verkrijgbaar bij de Stadswal.


mannenkoorhoogeveen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant