Paard Dominique samen met de vrijwilligers van het Sint Oswaldusgilde. Foto: Marlous Velthausz

Paard Dominique samen met de vrijwilligers van het Sint Oswaldusgilde. Foto: Marlous Velthausz

De Rosmolen draaide tijdens nationale molendag

Algemeen

ZEDDAM – In de Rosmolen aan de Bovendorpsstraat 21 werd zaterdag 13 mei tijdens de nationale molendag weer gemalen op paardenkracht. Het is de enige nog werkende molen in Nederland die aangedreven wordt door een paard.

door Marlous Velthausz

De historische Rosmolen, die in 1546 werd gebouwd, maakt evenals de Torenmolen deel uit van de heren, de graven van den Bergh. Dankzij het Sint Oswaldusgilde bestaat de Rosmolen nog die in 1973 gerenoveerd is dankzij het Gilde. Het is al helemaal uniek dat deze Rosmolen operationeel is en waar ook echt graan wordt gemalen. “We malen nu maïs, dat bestemd is voor de kippen die bij de Gildekaot lopen”, aldus gildelid Toon Hebing. De Gildekaot is ook een monument van het Sint Oswaldusgilde die aan de rand van het zandgat ligt.

Al meer dan 40 jaar wordt deze oude traditie voortgezet en drie tot vier keer in een jaar wordt er ouderwets op paardenkracht gemalen door de trouwe Haflinger Dominique. Het paard wordt steeds weer aangespannen en draait zijn rondjes en maalt zo het graan. Het was voor de jeugd heel leerzaam om dit live mee te kunnen maken. Kinderen stonden ook met interesse te kijken en stelde vragen aan de molenaar die alles met veel passie vertelde. Er stond ook een handmaalsteen waarbij je kon zien hoe vroeger met de hand werd gemalen.

Opvolger

De molenaar had in het Montferland Journaal een oproep geplaatst dat hij een opvolger zocht voor het 26-jarige paard Dominique. “Het is zo fijn dat we hierop een reactie hebben ontvangen”, vertellen de vrijwilligers van het Gilde, daar zijn we super blij en heel dankbaar voor. Binnen een paar weken gaan we in gesprek met de eigenaar en dan horen we hoe het gaat verlopen. De intentie van de nieuwe eigenaar is er wel en nu kijken we of het paard niet te groot is en of hij niet te schrikkerig is.”

De Rosmolen is in de zomermaanden bijna ieder weekend geopend. Het St. Oswaldusgilde organiseert in samenwerking met de stichting Universart exposities.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal