Maartje van Spijker uit Didam vertelt tijdens Veteranendag onder andere over het verlies van een naaste collega. (foto: PR)
Maartje van Spijker uit Didam vertelt tijdens Veteranendag onder andere over het verlies van een naaste collega. (foto: PR)

Didamse veteraan Maartje spreekt tijdens Veteranendag

van de redactie

Nederland telt ruim 111.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Als eerbetoon aan de veteranen houdt het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

DIDAM/DEN HAAG - Als speciale gasten zijn aanwezig de oudste mannelijke (105) en vrouwelijke (100) veteraan van Nederland, de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2018 en de winnares van de fotowedstrijd voor scholieren. Op het Malieveld wordt de missie in Ethiopië/Eritrea UNMEE (2000) belicht. Maartje van Spijker (38) uit Didam kwam rechtstreeks uit de schoolbanken op de Koninklijke Militaire Academie terecht en ging drie keer op missie. In 2005 naar Irak als pelotonscommandant en in 2007 en 2010 naar Afghanistan. In 2007 was Maartje medeverantwoordelijk voor de logistiek van de Battlegroup, de eenheid die alle patrouilles doet buiten de poort. Tijdens de Slag om Chora overleed een naaste collega. Toch kijkt Maartje met een goed gevoel terug. "We waren een hecht team en het werk wat we deden deed er echt toe. Je bent denk ik nooit echt voorbereid op zo'n gebeurtenis, maar toch bleven we professioneel." In 2010 had ze de rol van compagniescommandant waarbij ze leiding gaf aan 250 mensen. Inmiddels werkt Maartje bij de Bas van de Goor Foundation die sportieve activiteiten organiseren voor mensen met diabetes. "Mensen hebben vaak nog het beeld dat veteranen door de modder kruipen en schieten, maar ik heb veel meer geleerd, bijvoorbeeld over leiderschap en teamvorming." Nederlandse Veteranendag wordt op 30 juni geopend met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal in bijzijn van Z.M. Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Bijleveld. Daar staan verhalen van veteranen centraal, zoals dat van gewondenverzorger Roy Schuurmans die zich in 1993 opgaf voor een missie naar Rwanda. En Afghanistan-veteraan Maartje van Spijker die tijdens de Slag om Chora in Afghanistan een collega verloor. Op het Binnenhof vindt aansluitend een medaille-uitreiking plaats aan ongeveer zestig veteranen die net terug zijn van een missie. Daaraan voorafgaande worden enkele bijzondere onderscheidingen uitgereikt. Daaronder een KNIL-veteraan met Molukse achtergrond. Daarna start het Nationale Defilé van bijna 4000 veteranen, afgenomen door Z.M. de Koning.

Meer berichten