Ook de recratiegebieden van Leisurelands zijn getroffen door de eikenprocessierups. (foto: PR)
Ook de recratiegebieden van Leisurelands zijn getroffen door de eikenprocessierups. (foto: PR) (Foto: )

Eikenprocessierupsen bij Stroombroek

van de redactie

Ongeveer 150 nesten verwijderd

Op recreatiegebied Stroombroek is de eikenprocessierups gesignaleerd. Als gevolg van het mooie voorjaar is de uitbraak van deze rups groter en eerder dan andere jaren. Naar aanleiding van klachten van recreanten heeft terreineigenaar Leisurelands de rupsen de afgelopen dagen actief bestreden.

BRAAMT - In maar liefst vijftig bomen zijn gemiddeld drie nesten per boom verwijderd. Jaarlijks worden de eiken op Stroombroek in het vroege voorjaar al preventief bespoten met een biologisch middel. Leisurelands adviseert bezoekers alert te blijven. Al sinds 1987 heeft de eikenprocessierups zich over heel Nederland verspreid. De rups, die leeft in eikenbomen, heeft microscopische brandhaartjes die bij mens en dier ernstige jeuk en huidirritatie kunnen veroorzaken. Door beheersmaatregelen probeert Leisurelands de overlast van de eikenprocessierups tot een minimum te beperken. Mogelijkheden zijn de rups biologisch bestrijden, wegzuigen of wegbranden. De keuze van de maatregelen wordt gebaseerd op de te verwachten overlast, het risico op blootstelling en de mogelijke nadelige gevolgen van de beheersmaatregel voor de gezondheid van bezoekers. Leisurelands bestrijdt de processierupsen elk jaar vooraf ook preventief door bomen te bespuiten met een biologisch middel. Hierdoor wordt voorkomen dat de rupsen zich ontwikkelen. Dit is een biologische manier om de eikenprocessierups te bestrijden die niet schadelijk is voor mens, dier en natuur. Nesten die zich ondanks de bestrijding toch ontwikkelen op het recreatiegebied worden verwijderd.

Grote drukte

In verband met de grote drukte bij de bedrijven die deze werkzaamheden uitvoeren, had Leisurelands de bomen op Stroombroek waarin nesten zijn aangetroffen voorlopig met linten gemarkeerd om bezoekers te waarschuwen alert zijn. Leisurelands adviseert bezoekers alert te zijn en te blijven en melding te maken als er (opnieuw) nesten worden aangetroffen op Stroombroek via info@leisurelands.nl. Ook adviseert Leisurelands bezoekers om hun kinderen attent te maken op het risico van de eikenprocessierups. Ook op Rhederlaag, Nevelhorst en andere recreatiegebieden van Leisurelands is of wordt de eikenprocessierups (nog) bestreden. In verband met de drukte bij bestrijdingsbedrijven kan dit soms wat langer duren.

Hevige jeuk

Bij vermoedelijk contact of als men in de buurt is geweest van een gebied met processierupsen kan men het beste de brandharen zo goed mogelijk van de huid afspoelen en de ogen uitspoelen. Krabben of wrijven verspreidt de haartjes, wat de klachten verergert. Ook kleding dient goed gewassen te worden. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

leisurelands.nl

Meer berichten