Het Baggergat, zoals Didammers het water in De Nevelhorst nog steeds noemen. Foto: Rudy Staring
Het Baggergat, zoals Didammers het water in De Nevelhorst nog steeds noemen. Foto: Rudy Staring

Wat gaat er met het Baggergat gebeuren?

Algemeen

Didam - Veel Didammers hebben dierbare herinneringen aan het Baggergat, zoals het water in recreatiegebied De Nevelhorst nog veel genoemd wordt. De oudere generatie leerde er in de zomer zwemmen en in de winter schaatsen. Hoewel eigenaar Leisurelands nog steeds ‘zwemmen’ als eerste activiteit op de website noemt, is het Baggergat als zwemvoorziening de laatste jaren zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt.

Door Karin van der Velden

Het zandstrandje is veranderd in een modderpoel en de afvalbakken zijn weggehaald. Honden zijn er het hele jaar toegestaan en helaas nemen maar weinig hondeneigenaren de moeite om de stront op te ruimen. De waterkwaliteit wordt niet meer gecontroleerd, je weet dus niet of het veilig is om te zwemmen. De verloedering is een doorn in het oog van inwoners.

Vorige week stuurde Leisurelands een brief naar de gemeente waarin grote plannen worden aangekondigd. Ruimte voor gratis sport en bewegen, bijvoorbeeld op aan te leggen fitnessplekken. Speeltoestellen voor de kleintjes en een volleybal- of basketbalveld voor de oude jeugd. Natuur en biodiversiteit moeten behouden blijven. Ook aan een paviljoen waar recreanten koffie en gebak, lunch, een borrel en wellicht ‘s avonds een pizza of pannenkoek kunnen nuttigen, wordt gedacht. Leisurelands ziet ook voor zich dat er kleinschalige evenementen georganiseerd kunnen worden. Bijvoorbeeld een sportwedstrijd of een koningsdagfeest.
Luc Peters van Brinks Pannenkoeken bevestigt dat hij bij de plannen om een paviljoen te vestigen, betrokken is. “Ik ben Didammer, mijn vrouw Ellen komt uit de Greffelkamp. Wij wandelen vaak met de hond door De Nevelhorst en vinden het een fantastisch gebied. Maar er mist nog wel wat, daarom zijn we bij Leisurelands geweest en hebben we onze droom uitgesproken. Dat is een paviljoen, een laagdrempelige plek voor Didam en omgeving. Een plek waar je ‘s avonds op het terras naar de zon, die aan de overkant ondergaat, kunt kijken. Om half negen, negen uur sluiten we. Net als nu ons pannenkoekenrestaurant in Zeddam.”
“De buurt zou niet graag zien dat er een grootschalige commerciële horecavoorziening komt”, vertelt Bart Jan Krouwel, voorzitter van VONO, de Vereniging van Omwonenden. “Je moet er niet aan denken dat De Nevelhorst een tweede Hilgelo wordt. Rondom de plas in Winterswijk, die ook eigendom is van Leisurelands, is veel overlast. Leisurelands is een rijke club. Zij hebben De Nevelhorst in 2014 gekocht voor een symbolisch bedrag, met de plicht het gebied te onderhouden. Dat onderhoud is ronduit slecht.

“Wij zouden graag zien dat de gemeente het gebied, ook weer voor een symbolisch bedrag, terugkoopt. Een plan moet ontwikkeld worden met alle betrokkenen. Rondom de plas vind je sportverenigingen die graag hun terras willen uitbreiden. Voetbalvereniging DVC’26 en Tennisvereniging Didam zien allebei hun ledenaantal toenemen. We hebben met hen, en ook met Scouting, Open Club de Nevelhorst en de Vrienden van de Nevelhorst goed overleg. Er moet ook meer aandacht zijn voor de verkeersveiligheid in het gebied. Omdat er zoveel verenigingen hun onderkomen hebben, fietst er ook veel jeugd.”

Niet betrokken bij plannen
Marco Swenne, voorzitter van DVC’26 vertelt dat er geen enkel contact is met Leisurelands. “Wij hebben hele concrete plannen om een terras te maken aan de kant van De Nevelhorst. Dat doen we niet uit commercieel belang, maar echt als maatschappelijk initiatief om een kopje koffie te schenken voor fietsers en wandelaars.”
Ook de voorzitter van TVD, Eric Jansen, geeft aan dat er geen contact is met Leisurelands. “Ik kan me wel goed voorstellen dat Didammers graag de mogelijkheid hebben om een kopje koffie te drinken als ze bij de Nevelhorst wandelen of fietsen. Mensen die geen lid zijn van de tennisvereniging, zijn ook nu al welkom in de kantine en op het terras. Op 15 juli openen we nieuwe sportvoorzieningen, we zijn een groeiende vereniging. In de toekomst willen we het terras graag naar de zijkant uitbreiden, dan is het voor mensen vanaf de weg zichtbaar en toegankelijker.”

“Ik zie mensen aan de waterkant zonnen, kinderen spelen in het ondiepe schone water. Een kano scheert over het spiegelende oppervlak. Meerkoetjes rusten tussen het riet. Er staat een kiosk, een paar tafels, wat zitjes. Je kan lekkere zoute chipjes en waterijsjes kopen. Zwemmers, wandelaars genieten van een kop koffie. Er is ook een toiletgebouw met gele deuren en rode biezen. De bezoekers hoeven geen 4 euro te betalen aan parkeergeld. Nee, zij komen allemaal op de fiets en hebben handdoeken, picknickmanden meegenomen.” Dat is de droom van Toon Schepers, raadslid en als omwonende betrokken bij De Nevelhorst. “Al snel nadat het gebied door Leisurelands werd overgenomen, kwam de recreatiespecialist met het zeer ongewenste idee om het Baggergat dempen en later om er met PFAS verontreinigde grond te storten. Dat is gelukkig niet doorgegaan. Ik heb de brief aan de gemeente gezien, maar onze werkgroep en andere belanghebbenden zijn er niet bij betrokken. Dat is al geen goed signaal. Hilgelo is wat dat betreft ook een afschrikwekkend voorbeeld, een kanovoorziening is een beachclub geworden die voor veel geluidsoverlast zorgt. Liever zou ik zien dat De Nevelhorst weer in handen van de gemeente komt, of aan andere directe gebruikers en omwonenden van het recreatiegebied wordt verkocht.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal