Carina in actie om de lift te openen; naast haar Evert Jan van der Es van Action Nederland, achter haar Tonny Gerritsen. (foto: Elsie Schoorel)
Carina in actie om de lift te openen; naast haar Evert Jan van der Es van Action Nederland, achter haar Tonny Gerritsen. (foto: Elsie Schoorel) (Foto:Elsie Schoorel)

Klacht Kilderse Carina heeft geholpen

Elsie Schoorel

Personenlift in Action

Action in 's-Heerenberg beschikt sinds kort over een personenlift, na een klacht over de toegankelijkheid voor rolstoelers. De opening vond plaats op 13 juni door Carina Franken-Hermsen uit Kilder. Zij was degene die een klacht indiende, met succes. Ze is tevreden met het resultaat.

's-Heerenberg - Het pand van Action beschikte tot voor kort alleen over een loopband (een platte roltrap) en een stenen trap. Daardoor kon Carina Franken-Hermsen met haar rolstoel niet veilig de winkel in. "De loopband is onveilig voor mindervaliden, maar ook voor mensen met kinderwagens en rollators. Dit komt doordat de hellingbaan te steil is." Als tijdelijke oplossing had de winkel een intercom geplaatst, waarmee een medewerker kon worden opgeroepen die de klant via het magazijn met de goederenlift naar boven kon helpen. Maar dat was natuurlijk niet ideaal.

Discriminatie

In september 2017 diende Franken-Hermsen een klacht in bij de Action. "Ik kreeg als reactie dat men 'op termijn zou gaan kijken wat de mogelijkheden zijn'. Dat vond ik een rekbaar begrip. Daarom heb ik verder geïnformeerd en ben via Lokaal Belang Montferland bij het College voor de Rechten van de Mens terechtgekomen. Op grond van discriminatie is er een procedure gestart, want door mijn rolstoelafhankelijkheid werd mij de toegang tot de winkel ontzegd. De Action heeft de uitspraak echter niet afgewacht en heeft een schikkingsvoorstel gedaan: de winkel zou verbouwd worden om een personenlift te plaatsen. Dit voorstel heb ik geaccepteerd. Uiteraard heb ik ook de uitnodiging geaccepteerd om de lift officieel te openen en ik voel ik me vereerd dat ik dit mag doen. Mijn complimenten voor de Action dat ze zó snel actie hebben ondernomen om ervoor te zorgen dat ook dit filiaal rolstoeltoegankelijk is. Ik ben heel tevreden over de uiteindelijke oplossing, de lift is heel ruim en werkt prima." Ook Tonny Gerritsen uit 's-Heerenberg is blij met de lift. Hij is eveneens rolstoelgebonden en trok samen met Carina op in de protestactie. "Ik heb één keer geprobeerd die loopband op te gaan. Omdat ik een intensieve rolstoeltraining heb gehad redde ik het net. Maar veilig is dat echt niet, gezien de hellinggraad. Deze personenlift is prima. Ik ben heel tevreden hoe ze dit opgepikt hebben." Ze hebben nu bij Action Europa de regel ingevoerd dat alle nieuwbouw rolstoelvriendelijk moet zijn. "Dat noemen ze de Carina Franken-Hermsen-regeling", vertelt de Kilderse lachend.

Gootjes en regenputten

Gerritsen blijft in de gemeente Montferland strijden voor toegankelijkheid voor mensen met een beperking, want de aandacht daarvoor laat nogal eens te wensen over. "Denk maar eens aan gootjes waar je wielen in blijven steken en regenputten die verkeerd aangelegd zijn. Ik heb al vaker met de gemeente contact gehad hierover en hoop dat ze aan ons blijven denken, ook als bijvoorbeeld de kom van Didam op de schop gaat."

Meer berichten