De Voedselbank Montferland zoekt onder andere chauffeurs en bijrijders. Het maakt niet uit of iemand een paar uur in de week of een paar uur per maand wil helpen.
De Voedselbank Montferland zoekt onder andere chauffeurs en bijrijders. Het maakt niet uit of iemand een paar uur in de week of een paar uur per maand wil helpen. (Foto: Karin van der Velden)

Vacatures bij de Voedselbank

Karin van der Velden

Afwisselend werk voor vrijwilligers

De Voedselbank Montferland heeft een paar leuke vacatures. Een team van vrijwilligers zorgt wekelijks voor de eerste levensbehoefte van 70 gezinnen in Montferland die financiële moeilijkheden hebben. En vergis je niet, dat overkomt niet alleen mensen die niet met geld kunnen omgaan!

DIDAM - Mensen komen meestal in financiële problemen door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Bijvoorbeeld door een scheiding, verlies van werk en je huis dat onder water staat moeten verkopen. Of mensen die alleen AOW hebben en geconfronteerd worden met hoge kosten. Hulp van de voedselbank is altijd tijdelijk en alleen voor mensen die via officiële instanties zijn aangemeld.

De voedselbank krijgt spullen die over de datum dreigen te gaan en anders vernietigd zouden worden. Soms is de houdbaarheidsdatum verstreken, maar dat wil zeker niet zeggen dat het niet meer gegeten of gebruikt kan worden. Er worden ook producten als shampoo en wasmiddel ingezameld. De voedselbank is op zoek naar vrijwilligers die met specifieke taken kunnen helpen.

Zo wordt er een voedselverwerver gezocht. Als voedselverwerver maak je afspraken met de supermarkten in Montferland. Bijvoorbeeld over de logistiek rondom de voedselstromen en over voedselbankacties vlak voor de feestdagen. Op landelijk niveau zijn met alle supermarktketens afspraken gemaakt, maar de lokale voedselbanken onderhouden zelf het contact met de supermarkten in de eigen gemeente.

Er is altijd plaats voor chauffeurs en bijrijders. Bijrijders doen fysiek werk, want zij moeten met kratten sjouwen. Op maandag en donderdag worden spullen opgehaald bij supermarkten in de gemeente Montferland, bij een aantal kleinere winkels en bij Chris Blij, die in Groessen een voedseltuin heeft. In Arnhem zit een distributiecentrum van Voedselbank Nederland en daar worden op vrijdag spullen opgehaald. Diezelfde dag gaat er een rit naar Doetinchem om eieren te halen en allerlei soorten vers brood, beschikbaar gesteld door Bakker Wiltink. Nadat alle spullen zijn ingepakt, worden ‘s middags de tassen weggebracht naar de uitgiftepunten in Didam en ‘s-Heerenberg.

De voedselbank zou ook heel blij zijn met iemand die de PR kan oppakken. Dan gaat het met name om de website, Facebook en contacten met de media. Misschien is er wel een ondernemer die dit in de vorm van sponsoring wil doen. Het zou een medewerker hooguit een paar uurtjes per week kosten.

Het vrijwilligerswerk gebeurt altijd in deeltijd, met een soepel rooster. Of iemand nou een keer in de week of een keer in de vier weken wil helpen, maakt niet uit. Het bestuur zorgt voor alle randvoorwaarden, organisatorisch is alles goed geregeld en gezelligheid is ook een heel belangrijk aspect. Vrijwilligers blijven daarom ook heel erg lang, meestal tot ze echt niet meer kunnen.

Wie interesse heeft, vindt meer informatie op www.voedselbankmontferland.nl.

Meer berichten