Zo'n zestig kinderen sloten vorige week de Zomerschool af met een musical. Ze maakten uitgebreid kennis met de Nederlandse cultuur en leerden de Nederlandse taal. Dat gebeurde onder andere door ademloos naar Nederlandse kinderfilms te kijken.
Zo'n zestig kinderen sloten vorige week de Zomerschool af met een musical. Ze maakten uitgebreid kennis met de Nederlandse cultuur en leerden de Nederlandse taal. Dat gebeurde onder andere door ademloos naar Nederlandse kinderfilms te kijken. (Foto: Karin van der Velden)

Niet alleen maar boeken uitlenen

Karin van der Velden

Breed takenpakket voor Bibliotheek

De bibliotheek is allang niet meer het magazijn dat alleen maar boeken uitleent. Mensen die voor het eerst binnenkomen, zijn vaak verrast over de ruimte en de gezelligheid. Van nul tot honderd kan men er terecht voor alles wat met letters te maken heeft. Lezen is niet alleen ontspannend, maar ook noodzakelijk om verder te komen in het leven.

DIDAM - Miranda Breunese en Petra Klop van de bibliotheek in Didam verbazen zich erover dat steeds het beeld van de bibliothecaresse met bril, knotje en dat vingertje 'ssst, stil zijn' weer naar voren komt. Met veel enthousiasme vertellen ze over alle activiteiten van de bibliotheek , die al begint met 'boekstart'. Als hun baby drie maanden is, krijgen ouders een brief van de gemeente, waarin ze worden uitgenodigd een koffertje te komen halen met informatiemateriaal en een stoffen en hardkartonnen kinderboekje. De bibliotheek heeft een programma en (voorlees)boekjes voor kinderen tot vier jaar. Zodra ze naar de basisschool gaan, komen kinderen met hele groepen en mogen ze een boek uitzoeken en meenemen naar school. Dat boek blijft zes weken op school mag onderling geruild worden. Voor de jeugd van 0-16 jaar zijn er bovendien allerlei activiteiten zoals schrijversbezoek en voorleeswedstrijden.

Het Taalhuis is opgezet voor laaggeletterde Montferlanders en die zijn er veel. Mensen schamen zich hiervoor, terwijl niet kunnen lezen en schrijven helemaal niet betekent dat iemand dom is! Deze groep loopt toeslagen mis en komt zo vaker in financiële problemen. Van 3 tot 9 september is de week van de alfabetisering. Een van de sprekers is een taalambassadeur, die ooit zelf laaggeletterd was.

Instanties versturen steeds minder informatie per post en digitale vaardigheid wordt daardoor onmisbaar. De cursussen Klik en Tik en Digisterker maken mensen vaardiger op digitaal gebied. Voor specifieke vragen zijn er spreekuren en specialisten komen zelfs aan huis. De bibliotheek krijgt heel veel digitale vragen. dat varieert van een bon printen voor een pretpark tot hulp bij internetbankieren.

Er zijn nu drie bijeenkomsten Walk&Talk geweest, dé koffiepauze voor werkzoekenden. Elke vierde woensdag van de maand luisteren zij een half uurtje naar gastspreker, die vertelt over het nieuwe (online) zoeken naar werk, hoe je je CV kunt 'pimpen' of je netwerk kunt gebruiken. Daarna is er tijd om ervaringen uit te wisselen. Deelname is gratis.

Vorige week is na vier weken de zomerschool afgesloten met een musical. Zo'n zestig kinderen van statushouders hebben de vakantie benut om de Nederlandse taal beter te leren. Samen zingen is daarvoor een goede methode.

Je hoeft geen lid te zijn om de bibliotheek binnen te lopen. De tijd dat je er stil moet zijn is voorbij. Je mag er gratis lezen, koffie drinken, meedoen aan een activiteit, of iets op de computer opzoeken. Ook printen is er gratis en de bibliotheek is een van de weinige plekken waar nog een kopieerapparaat staat. Voor kopieën moet wel betaald worden.

Meer berichten