Net als in 2017 is ook dit jaar een bont gezelschap te bewonderen tijdens het Mechteld ten Ham Festival.
Net als in 2017 is ook dit jaar een bont gezelschap te bewonderen tijdens het Mechteld ten Ham Festival. (Foto: PR)

Middeleeuws vertier voor jong en oud

Elsie Schoorel

Mechteld ten Ham Festival 2018

Middeleeuwse figuren en ambachten, kabouters en zingende mensen – het Mechteld ten Ham Festival komt er weer aan, op 25 en 26 augustus. Een centrale rol is wederom weggelegd voor de naamgever van dit Berghse feest, de vrouw die in 1605 tot heks veroordeeld werd.

's-Heerenberg – Arjen Houdijk en Jan van Driel, resp. voorzitter en penningmeester van de Stichting Mechteld ten Ham, verheugen zich op de 27e editie van het festival. "We hebben er al heel wat uren voorbereiding in zitten, met name voor het Fluisterwoud. In onze werkplaats op het industrieterrein is een vaste kern van zo'n tien vrijwilligers elke dinsdag sinds januari mooie dingen aan het bedenken en maken en kostuums aan het naaien voor de activiteiten in het bos achter Huis Bergh, de Plantage."

Trollen en kabouters

Kinderen van 4 tot 12 jaar worden hier ondergedompeld in een wereld van elfjes, trollen en kabouters, vertelt Houdijk. "Er is een koning die met een VIP-gast naar het woud gaat. Er wordt een sprookje uitgebeeld, er zijn tokkelbanen, een pratende boom, een grote spin en een tafel om aan te knutselen." Het Fluisterwoud, op de zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, is dan ook een enorme trekker, vult Van Driel aan. "De belangstelling hiervoor is flink toegenomen de afgelopen jaren. Het eerste Fluisterwoud trok 200 kinderen, nu komen er wel 1200 op af."

Op zaterdag vindt ook de Gouden Handen Markt plaats, voor verzamelaars en liefhebbers van handvaardigheid en creativiteit. Van Driel: "Het oude Gouden Handen-gevoel komt hierin terug, met onder meer een demonstratie glasschilderen. Als primeur hebben we een poppendokter die de inwoners van Bergh wel kennen."

Heks

Zondag is de dag van de Berghse Mechteld ten Ham, een van de laatst verbrande 'heksen' in Nederland. In het Stadsmuseum wordt haar verhaal uit de doeken gedaan en op de middeleeuwse markt maakt ze haar opwachting, vertelt Houdijk. "Ze wordt steeds gepest en weggestuurd; af en toe wordt ze ook opgepakt. Ook een zwerver, een dame van lichte zeden en ridders zijn van de partij." Daarnaast wordt in stijl toneelgespeeld en muziekgemaakt. In de Pancratiuskerk treden maar liefst zeven koren op in het kader van het korenfestival. En op de braderie kunnen bezoekers terecht voor leuke spulletjes.

Slotspektakel

Wie zondag tot het eind blijft, kan meemaken hoe Mechteld aan de Bleek in vlammen opgaat. Houdijk: "Dat is het spectaculaire sluitstuk, maar we geven ook mee dat er nog altijd mensen zijn die gepest worden; we proberen dus ook een boodschap over te brengen."

De heren verwachten tegen de 9000 bezoekers, mede afhankelijk van het weer natuurlijk. "We maken er hoe dan ook een feest van."

www.mechteldtenham.nl

Meer berichten