Patrick Beverloo maakte een kunstwerk voor 's-Heerenberg. Het cortenstaal moet nog wat roesten. Rondom het silhouet van de oude stad komt grind, dat de slotgracht symboliseert. De droogte heeft de bodembedekking geen goed gedaan, maar ook dat wordt hersteld.
Patrick Beverloo maakte een kunstwerk voor 's-Heerenberg. Het cortenstaal moet nog wat roesten. Rondom het silhouet van de oude stad komt grind, dat de slotgracht symboliseert. De droogte heeft de bodembedekking geen goed gedaan, maar ook dat wordt hersteld. (Foto: Karin van der Velden)

Kunstwerk voor 's-Heerenberg

Karin van der Velden

De middeleeuwse stad in silhouet

Kasteelstad 's-Heerenberg kreeg al in 1379 stadsrechten van Willem I van den Bergh. In het stadje zijn veel historische gebouwen bewaard gebleven, met Huis Bergh als grote bezienswaardigheid. Kunstenaar Patrick Beverloo eert deze historie met een silhouet van de stad, dat in cortenstaal geplaatst is op de rotonde waar je vanaf de Drieheuvelenweg het centrum in kunt rijden.

's-HEERENBERG - Er stond al eerder een kunstwerk van Beverloo op de rotonde, maar dat werd door vandalen vernield. Het beeld van Mechteld den Ham, een oude weduwe die door de bevolking werd beschuldigd van hekserij werd besmeurd, met vuurwerk vernield en in brand gestoken. Door de laatste vernieling, met zwaar vuurwerk en brandversnellende middelen, raakte het beeld onherstelbaar beschadigd. De gemeente kreeg de schade vergoed van de verzekering en gaf Beverloo opdracht om het beeld te vervangen. Intussen werd de Stichting Kasteelstad 's-Heerenberg opgericht, die samen met winkeliers en horeca-ondernemers de leefbaarheid en het toerisme wil bevorderen door het organiseren van evenementen, met het middeleeuwse karakter van het stadje als steeds terugkerend thema. Dat inspireerde Beverloo tot het maken van het nieuwe kunstwerk: "Ik wilde niet nog eens hetzelfde kunstwerk opnieuw maken en dit past mooi bij de activiteiten van de stichting." Allerlei historische gebouwen zijn erin verwerkt, met als middelpunt natuurlijk het kasteel. Ook Gouden Handen, de twee kerken en het oude gemeentehuis zijn herkenbaar, net als het Kattenburg- en Munthuis. De poortwachterstorentjes en de walhuisjes vormen het begin en eindpunt, zoals dat ook in werkelijkheid is. In de stad zelf staan nog twee kunstwerken van Beverloo. In 2004 werd een bronzen beeld van Mechteld ten Ham onthuld en leeuwtje Bergha werd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan geschonken door Burgers' Zoo. De bekende Arnhemse dierentuin begon destijds in 's-Heerenberg. In het kunstwerk op de rotonde zijn Mechteld en Bergha ook te vinden. Het is wel even zoeken en voorzichtigheid is geboden, want op de rotonde rijdt veel verkeer.

Kunstwerk in ontwikkeling

Het silhouet van de stad is geplaatst in de ring van cortenstaal die er al eerder stond. De rotonde biedt nu nog een enigszins troosteloze aanblik. De bodembedekkers buiten de ring zijn verdord door de enorme droogte van de laatste tijd en er moet nog grind in de ring gestort worden, als symbool voor de gracht. De blauwe borden die aangeven dat het verkeer een rotonde nadert zijn Beverloo een doorn in het oog. Binnenkort heeft hij een gesprek met de gemeente en hij hoopt dat de verkeersborden dan naar de vluchtheuvels voor de rotonde verplaatst kunnen worden. Door het weer zal het cortenstaal verkleuren, net als de letters op de buitenste ring, waar nu 'Kasteelstad 's-Heerenberg' nog duidelijk leesbaar is.

Meer berichten