Mutai tijdens Montferland Run 2012
Mutai tijdens Montferland Run 2012 (Foto: PR)

Berlijnse marathonkampioenen lopen in 's-Heerenberg

De Keniaanse wereldtopper Geoffrey Mutai – winnaar van de supergrote marathons van Berlijn, Boston en New York is er in ‘s-Heerenberg weer bij. De parcoursrecordhouder van de 15 kilometer Pfixx Solar Montferland Run loopt tegen onder meer Koen Naert. Deze Belg schitterde onlangs in Berlijn door met groot vertoon van macht de Europese titel op de marathon op te eisen.

'S-HEERENBERG - In Berlijn is de afgelopen weken marathongeschiedenis geschreven. Half augustus werd er over vier rondes in het centrum van de Duitse hoofdstad gestreden bij de mannen en vrouwen om de Europese titels. Twee weken geleden verpulverde het Eliud Kipchoge in de stadsmarathon van Berlijn het wereldrecord. De 23e editie van de Pfixx Solar Montferland Run is straks door toedoen van Koen Naert en Geoffrey Mutai ook gelieerd aan Berlijn.

Parcoursrecord
Geoffrey Mutai won één keer de prestigieuze stadsmarathon van Berlijn. Dat was in 2012. Toen deed hij een poging het wereldrecord te verbeteren, maar door toedoen van het slechte weer slaagde hij daar niet in. Mutai was in die periode de beste en meest overtuigende marathonloper ter wereld. In 2011 had hij Boston gewonnen in een sensationeel snelle 2.03.02 uur en dat najaar was hij op zijn allerbest met 2.05.06 uur op het glooiende parcours van New York. Mutai liep toen het parcoursrecord aan diggelen.

In 2012 vocht Geoffrey Mutai een schitterend duel uit in ‘s-Heerenberg met zijn landgenoot Philip Langat. Mutai ‘vloog’ over de finishstreep na 42 minuten en 25 seconden. De 36-jarige Keniaan maakt zijn rentree na een slepende kuitblessure.

Belgische succesloper
Bijzonder is ook de deelname van de 28-jarige Belg Koen Naert. In de eerste plaats omdat deze West-Vlaming uit de stad Roeselare recent stuntte met de Europese titel in een kampioenschapsrecord: 2.09.51 uur. Hij werd daarmee de tweede Belg – na Karel Lismont in 1971 – die de Europese marathontitel veroverde. In 2017 was Naert ook al opgevallen door zijn sterke achtste plaats in de New York Marathon. Eerder dat jaar was hij in Rotterdam de op-één-na snelste Europese marathonloper.

Koen Naert is relatief laat begonnen met wegwedstrijden en koos pas in 2015 voor de klassieke afstand. Hij combineerde tot dan toe het hardlopen met een part-time baan als verpleger in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Sinds 2016 is hij full time marathonloper en dat betaalt zich nu steeds nadrukkelijker uit met de Europese titel van half augustus in Berlijn als voorlopig schitterende hoogtepunt.

Meer berichten