Vroege Vogels-presentator Menno Bentveld in gesprek met André Hendriksen en Theo Kaal. Zij zijn de trekkers van het project Paradijs voor de Patrijs. (foto: PR)
Vroege Vogels-presentator Menno Bentveld in gesprek met André Hendriksen en Theo Kaal. Zij zijn de trekkers van het project Paradijs voor de Patrijs. (foto: PR)

Vroege Vogels op bezoek in Montferland

Boerenlandvogels hebben het moeilijk. De patrijs is daar een voorbeeld van. Deze prachtige akkervogel zien we steeds minder. Maar we kunnen patrijzen helpen. Rondom Montferland is het project Paradijs voor de patrijs gestart. Door het inzaaien van kruidenrijke akkerranden worden patrijzen broedgelegenheid, voedsel en dekking geboden. Bovendien ziet het er met de bloemen en kruiden mooi uit voor de wandelaar en fietser.

ZEDDAM - André Hendriksen en Theo Kaal zijn lokale bewoners en trekkers van dit project: "Er is dit jaar 20 hectare (38 voetbalvelden!, red>) vogelakkers en akkerranden voor de patrijs ingezaaid, die zorgen voor dekking, nestgelegenheid en voedsel voor de patrijs". Het succesvolle project heeft landelijke bekendheid is daarom ook te zien in een tv-uitzending van Vroege Vogels op vrijdag 12 oktober om 19.30 uur, in een speciale aflevering over het Montferland.

Patrijzentellingen

Naast prachtige opnames van het Montferland en de bijzondere natuur in dit gebied krijgt het project Paradijs voor de patrijs speciale aandacht in de tv-uitzending van Vroege Vogels. André en Theo nemen presentator Menno Bentveld en de cameraploeg mee het veld in en vertellen over hun bijzondere project. André: "Het is het grootste patrijzenproject van Gelderland waarbij tien partijen zich geconformeerd hebben aan een project met een looptijd van minimaal vijf jaar". Het eerste jaar is gestart met de aanleg van twaalf hectare akkerranden en voedselakkers, na één jaar is dit al bijna verdubbeld tot twintig hectare. De vrijwilligers van de patrijzenwerkgroep Montferland verrichten patrijzentellingen om de stand van de patrijzen te kunnen volgen. Theo: "De doelstelling is en blijft dat we de komende drie jaar meer patrijzen en andere akkervogels om ons mooie Montferlands Massief mogen begroeten". Benieuwd of Menno Bentveld patrijzen heeft gezien? Kijk dan vrijdag 12 oktober om 19.30 uur naar Vroege Vogels op NPO2.

Paradijs voor de patrijs

Paradijs voor de patrijs wil het leefgebied van akkervogels verbeteren, en in het bijzonder die van de patrijs. Door het inzaaien van kruidenrijke akkerranden worden er broedgelegenheden gecreëerd. De akkerranden bieden ook dekking en voedsel voor de patrijs, maar ook voor andere akkervogels. Vooral deze bloeiende cultuurgewassen trekken insecten aan die voor veel akkervogels een belangrijke voedselbron zijn om hun jongen mee groot te brengen. Verder vormt het zaad een welkome bron van voedsel in het najaar en winter voor groepen akker- en zangvogels die doortrekken of overwinteren.

Meer berichten