V.l.n.r. Matthieu Krabbe en Ton Vriezen van de voedselbank, Arja Schep van de kledingbank en Harry Peters. (foto: PR)
V.l.n.r. Matthieu Krabbe en Ton Vriezen van de voedselbank, Arja Schep van de kledingbank en Harry Peters. (foto: PR)

Open dag bij voedsel- en kledingbank

van de redactie

Wat klopt er van de vooroordelen?

De vrijwilligers van de voedselbank, voedseltuin en kledingbank laten op zaterdag 20 oktober van 11.00 tot 15.00 uur zien wat ze in Montferland allemaal doen om mensen met financiële problemen te helpen. Deze open dag is interessant voor mensen met vooroordelen en potentiële vrijwilligers.

Didam - Kort gezegd steunen de voedselbank, voedseltuin en kledingbank mensen die tijdelijk een groot financieel probleem hebben. Het neveneffect van deze armoedebestrijding is het tegengaan van verspilling. Het woord bank zegt het eigenlijk al: wat de een te veel heeft, gaat naar een ander die te weinig heeft. In dit geval onbaatzuchtig. Ouders met kinderen die niet beseffen wat ze hebben en vaak zeuren om nieuwe spulletjes, zouden echt eens moeten kijken wat het betekent om hulp te krijgen van de voedsel- of kledingbank.

Als je zelf ziet wat kinderen uit gezinnen met financiële moeilijkheden niet kunnen, leer je blij te zijn met wat je hebt. Voor mensen met vooroordelen over de voedselbank, is de enige manier waarop je erover kunt meepraten, dat je ziet wat er gebeurt. Als je als beeld hebt: laat ze maar gaan werken, ze hebben wel geld voor sigaretten en alcohol en ze rijden wel in een grote auto, ga dan vooral kijken wat de realiteit is. De vrijwilligers van de voedseltuin horen het vaak, zegt Harry Peters: "Laat mensen die de voedselbank nodig hebben, zelf maar in de tuin werken. Toch is dat geen oplossing. Afgezien van fysieke of psychische problemen, is de schaamte groot en anonimiteit daarom belangrijk." De derde categorie die beslist de open dag moet bezoeken is de vrijwilliger die overweegt om te helpen. Nu is er kans om even anoniem, vrijblijvend en laagdrempelig rond te kijken. Daarover is Ton Vriezen van de voedselbank heel duidelijk: "Als je tijdens de reguliere openingstijden komt kijken, ben je ook van harte welkom, maar proberen we je wel over te halen om te komen helpen."

Meer berichten