Dankzij de gastvrijheid van het dorpshuis, de medewerkers en vrijwilligers die de bewoners begeleiden loopt alles op rolletjes.
Dankzij de gastvrijheid van het dorpshuis, de medewerkers en vrijwilligers die de bewoners begeleiden loopt alles op rolletjes.

Bewoners Sydehem zijn weer terug

Karin van der Velden

Verhuisdag in Dorpshuis Zeddam

Het Dorpshuis in Zeddam bestond op 16 oktober precies een jaar en hoe mooi is het dan dat je je doelstelling juist die dag helemaal waarmaakt. Het ontmoetingscentrum voor jong en oud, met een maatschappelijke functie voor de inwoners van Zeddam, bood vorige week onderdak aan de bewoners van Sydehem, die na bijna een jaar weer terugkeerden naar hun kamers in het helemaal verbouwde zorgcentrum.

ZEDDAM - Er klinkt muziek van vroeger, liedjes als "Hij was een smokkelaar" en "Als de klok van Arnemuiden" schallen uit de speakers. Het zonnetje schijnt en terwijl sommige ouderen ondanks de luide muziek een middagdutje doen in de zaal van het dorpshuis, zitten anderen gezellig buiten. Want het is prachtig weer op deze verhuisdag. Vorig jaar december verhuisden de bewoners van Sydehem naar het Weerdje in Doetinchem. Sydehem werd helemaal verbouwd. De volledig gerenoveerde accommodatie voldoet weer helemaal aan de wensen en eisen van deze tijd. Het Weerdje in Doetinchem sluit en de enkele bewoners die daar nog onderdak vonden, verhuizen nu mee naar Zeddam, waar een prachtige nieuwe kamer op ze wacht.

De verhuizing duurt drie dagen. Elke dag verhuizen zo'n vijftien bewoners. Terwijl hun appartementen worden ingericht door familie en medewerkers, is er een hartelijke opvang in het dorpshuis. De reguliere activiteiten, zoals het volksdansen, gaan gewoon door, maar nu met publiek. Om vijf uur komt de familie, wordt er gezamenlijk gegeten en dan is het plechtige moment van sleuteloverdracht aangebroken en gaat men in optocht wandelend naar Sydehem.

Voor Mevrouw Geurts-Verwaaijen uit Kilder was Sydehem het tweede woonadres, nadat ze altijd op haar oudershuis had gewoond. De laatste jaren is ze een paar keer verhuisd. Haar kamer wordt door het verhuisbedrijf weer net zo ingericht als ze gewend was. Mevrouw Riki van den Boom werd vorig jaar ook al geïnterviewd, toen voor de televisie. Ze is blij dat ze weer terug is in Zeddam, waar toch veel voor de mensen wordt gedaan. Mijnheer Verwijnen heeft geen enkele last van spanning: "Je kunt je wel druk maken, maar je moet het maar gewoon over je heen laten gaan." Hij ziet vanavond wel hoe zijn kamer geworden is. Verwijnen werd in Zelhem geboren en woonde zo'n veertien jaar in het Weerdje in Doetinchem. Hij is blij dat hij nu in Sydehem mag wonen, want hij kent er inmiddels veel bewoners.
Cindy Herberts, welzijnscoördinator, vertelt: "Na de verbouwing wordt er kleinschaliger gewoond, er zijn drie huiskamers, waar maximaal 24 bewoners verblijven. De kamers van de bewoners zijn groter, hebben brede deuren zodat een rolstoel er goed door kan en elke kamer heeft een eigen keukenblokje." Vanmorgen was het even hectisch, iedereen moest vroeg opstaan om op tijd in de bus te zitten. Dankzij de gastvrijheid van het dorpshuis, de medewerkers en vrijwilligers die de bewoners begeleiden loopt alles nu op rolletjes.

Meer berichten