Het circusproject Jong & Belegen was in Zaal Teunissen in Kilder een gezellige ontmoeting tussen 'jong' en 'belegen'. (foto: Elsie Schoorel)
Het circusproject Jong & Belegen was in Zaal Teunissen in Kilder een gezellige ontmoeting tussen 'jong' en 'belegen'. (foto: Elsie Schoorel) (Foto: )

Jong en oud jongleren en balanceren

Elsie Schoorel

Circusproject zorgt voor verbinding

Het circusproject Jong en Belegen voor senioren en kinderen is in 's-Heerenberg in volle gang. Dit project van Circustheater Stoffel brengt jong en oud samen door middel van circustheater. Op 6 november is de eindvoorstelling in Gertrudis.

's-Heerenberg - "We zijn er in Montferland een paar jaar geleden mee begonnen, onder meer in Beek, Didam en Zeddam", vertelt Petra Fröhlich, cultuurcoördinator van Welcom. "In Kilder waren we dit jaar ook: hier ging het om twee bijeenkomsten in Zaal Teunissen, een pop-up-circus." In 's-Heerenberg komen de jeugdige en bejaarde circusartiesten zes keer bijeen, nu nog op 30 oktober en op dinsdag 6 november. In Azewijn staan in januari twee bijeenkomsten op het programma.

Het lastigst is in het begin om de senioren mee te krijgen, vertelt Fröhlich. "Zij zien er soms tegenop dat ze iets moeten doen en denken dat ze het niet kunnen. Maar we weten ze te overtuigen en dan vinden ze het uiteindelijk erg leuk om mee te doen. Dan zien ze bijvoorbeeld de kinderen over een koord lopen en willen ze dat ook doen!"
De kinderen zijn ongeveer 8 tot 11 jaar oud en afkomstig van de plaatselijke basisscholen en de buitenschoolse opvang. Om hen enthousiast te krijgen is geen probleem, zegt Fröhlich. "Circus vinden ze meestal geweldig. In het begin zijn ze vaak wel wat schuchter tegenover de ouderen. Dat is ook niet zo gek, omdat die vaak in grote, intimiderende rolstoelen zitten met allemaal toeters en bellen. Maar na verloop van tijd ontdooien ze en zie je dat ze echt op elkaar letten en dat het vertrouwd wordt, dat is ontroerend om te zien."

Het gaat er dan ook niet alleen om de ouderen in beweging te krijgen, maar zeker ook om het contact tussen jong en oud. "Op speelse wijze elkaar en elkaars mogelijkheden ontdekken. We merken dat dit in de kleinere kernen wat gemakkelijker gaat omdat mensen elkaar vaak al kennen, in de grotere plaatsen is het wat meer aftasten."
De docenten van Circus Stoffel uit Nijmegen zijn zeer ervaren met circuslessen voor jong én oud, vervolgt Fröhlich. "Zij spelen goed in op de groep en bepalen aan de hand van de deelnemers wat voor acts er gedaan worden. Er wordt gewerkt met traditionele circusdisciplines als jongleren, balanceren en acrobatiek en er is ook ruimte voor muziek, theatersport, dans of andere creatieve vormen. Denk aan de Chinese bordjes die je laat ronddraaien op stokjes en wellicht een clownsact."

In 's-Heerenberg zijn het de bewoners van zorgcentrum Gertrudis die samenwerken met kinderen van met name de buitenschoolse opvang

Puck&Co. Deze groep van zo'n 25 mensen geeft op 6 november vanaf ongeveer 16.00 uur de eindvoorstelling, waarbij vrienden, familie en kennissen welkom zijn. Fröhlich: "Het wordt vast weer een feestje!"

Meer berichten