Harrie Leijten is de nieuwe voorzitter van de Parochiële Caritas Instelling van de parochie H. Gabriël. Hij neemt het stokje over van Paul Peters, die van 1992 tot 2005 burgemeester van Didam was.
Harrie Leijten is de nieuwe voorzitter van de Parochiële Caritas Instelling van de parochie H. Gabriël. Hij neemt het stokje over van Paul Peters, die van 1992 tot 2005 burgemeester van Didam was. (Foto: )

Nieuwe voorzitter voor Caritas

Harrie Leijten, de nieuwe voorzitter van de Caritas Instelling van de Parochie H. Gabriël (PCI) wil dat er oog is voor mensen die het moeilijk hebben. Dat kan zijn in financieel opzicht, maar ook maatschappelijk. Mensen die eenzaam zijn en niet de capaciteiten en mogelijkheden hebben om aan de samenleving deel te nemen.

DIDAM - De in Wehl woonachtige Leijten volgt Paul Peters op, die na vijf jaar afscheid neemt als voorzitter van PCI. De samenvoeging van parochies uit Wehl en Montferland, betekende dat verschillende Caritas instanties samengevoegd werden, daaraan heeft Peters goed vormgegeven. "De PCI wil nu zorgen voor meer bekendheid bij mensen die hulp nodig hebben. Er is schaamte, maar dat is niet nodig, "eigen schuld" bestaat voor Caritas niet." Leijten heeft het dan bijvoorbeeld mensen met een drankprobleem. "Caritas is geen instantie die alleen geeft, maar helpt ook om het probleem op te lossen. Dat doen we als wegwijzer, niet als een hulpverlener. Of mensen die niet met geld kunnen omgaan. En dat zijn echt niet alleen mensen die van een minimum moeten rondkomen. Aan het begin van de maand vliegt het eruit en eind van de maand zijn er problemen. We kunnen hen bijvoorbeeld de weg wijzen naar schuldhulpmaatjes." Leijten doet een beroep op vrienden, familie, buren en kennissen van mensen met problemen, om hen attent te maken op Caritas. Ook werkgevers kunnen signaleren waar problemen zijn.

Armoede en eenzaamheid zijn niet altijd zichtbaar. Kijk naar sommige ouderen. De lasten nemen toe, maar het pensioen en de AOW worden niet verhoogd. Huren zijn hoog, scheefwonen wordt aangepakt en nu stijgt de BTW op de eerste levensbehoeften met 3%.

Lees het complete artikel in het Montferland Journaal van 30 oktober 2018

Meer berichten