Foto: Robin Sommers

€ 12.000,00 voor strijd tegen kanker

van de redactie

Duivensport vecht tegen kanker

De tiende Habru-duivendag heeft dit jaar € 12.000,00 bijeengebracht voor Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding. Het overgrote deel - € 9.000,00 - kwam bijeen door een veiling van duiven en andere duivensportzaken. De verloting tijdens de Habru-duivendag op zaterdag 13 oktober bracht € 2.000,00 op, terwijl er die dag ook nog een extra gift van € 1.000,00 binnenkwam.

's-Heerenberg/Doetinchem - De duivendag die Habru Aluminium, gespecialiseerd in duivensportproducten, dit jaar voor de tiende keer hield, is inmiddels uitgegroeid tot een echte traditie. Op 10 oktober 2009 werd de eerste editie gehouden, ter gelegenheid van de ingebruikname van het toenmalige nieuwe pand van Habru aan de Transportweg 6 in Doetinchem.

Spreekstalmeester

Vast onderdeel van de duivendag is een forum over de sport, waarbij de eerste keer grootheden als Hans en Evert-Jan Eijerkamp, Bas Verkerk en Gerard Koopman geïnterviewd werden door Gert-Jan Beute. De laatste vervult nog steeds de rol van spreekstalmeester. Hij ondervraagt elk jaar deskundigen uit Nederland, Belgie en Duitsland. Ook de aanwezige duivenmelkers laten zich daarbij niet onbetuigd.

Gouden greep

In 2014 startte Hans Bruns, eigenaar van Habru, met het houden van een loterij. De opbrengst van € 2.350,00 ging het eerste jaar naar het KWF, het jaar daarop werd € 2.650,00 gedoneerd aan Bergh in het Zadel. Omdat een prijswinnaar redelijk goedkoop aan een dure duif kon komen, werd vanaf 2016 een veiling gehouden onder leiding van onlineveilingmeester Lex de Jong. Dat was een gouden greep, want direct al kon € 7.000,00 aan Bergh in het Zadel worden overgemaakt. Dit jaar liep dat bedrag op naar € 9.000,00.

Stichting Nina

De laatste jaren nodigt Hans Bruns mensen uit die nauw betrokken zijn bij de ziekte kanker. Bijvoorbeeld afgevaardigden van Matchis, de organisatie die zoekt naar donoren voor transplantaties bij kanker en Ingrid Olthof uit Winterswijk, die vertelde over haar dochter Nina, die in 2011 op elfjarige leeftijd aan hersenstamkanker overleed. Dit is een ziekte die het onderwerp is van onderzoek dat vanuit Bergh in het Zadel wordt gesteund. Samen met haar man, Norbert, heeft zij de Stichting Nina opgericht om ook geld in te zamelen voor onderzoek naar hersenstamkanker.

Trouwe gast

Een trouwe gast is ook elk jaar Riet Bodd, die jaarlijks haar zelfgemaakte jam verkoopt tijdens de Habru duivendagen en de opbrengst daarvan doneert aan het KWF. Meer over de duivendag op de onderstaande website.

berghinhetzadel.nl

Meer berichten