Ons Genoegen bestaat zeventig jaar

van de redactie

Opbrengst voor Bergh in het Zadel

Postduivenvereniging Ons Genoegen uit Braamt bestaat op 1 januari 2019 zeventig jaar. Dat jubileum wordt op zaterdag 15 december gevierd met een verkoop van bonnen en duiven. De opbrengst daarvan komt ten goede aan Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding. In Braamt hoopt men op een paar duizend euro.

BRAAMT - Al eerder werd een dergelijke bonnen- en duivenverkoop gehouden. De opbrengst werd toen gebruikt voor de eigen vereniging, zoals de bouw van een eigen clublokaal. Nu is gekozen voor Bergh in het Zadel en haar onderzoeksproject voor 2019; Therapie-resistentie acute leukemie bij kinderen. Tevens wordt er op zaterdag 15 december tussen 14.00 en 20.00 uur in de kantine van voetbalvereniging St. Joris, waar de festiviteiten rond het jubileum plaatsvinden, een grote verloting gehouden met als hoofdprijs een ballonvaart.

Sport voor rijkelui

Grote animator van de jubileumviering is Leo Gerhardus - Leo is net als de postduivenvereniging ook zeventig jaar - die om gezondheidsredenen zelf niet meer met duiven vliegt. Samen met secretaris Patrick Helmink, de beide penningmeesters, Gerben en Dennis Polman en bestuurslid Maurice Derksen geeft Gerhardus leiding aan Ons Genoegen. Hij is sinds 1987 voorzitter. Destijds had de vereniging nog 45 leden. Dat aantal is teruggelopen tot twintig, waarvan de helft uit Braamt komt. Oorzaak van de terugloop is het steeds duurder worden van de sport. Het is, volgens Leo Gerardus, een sport voor rijkelui geworden, terwijl het in 1987, toen Leo Gerhardus voorzitter werd, nog een sport voor de kleine man was. "De sport is weinig veranderd, alleen veel duurder geworden. Om een voorbeeld te noemen: één van de grote beoefenaars van België, Van de Abeele, bracht bijvoorbeeld nog niet zo lang geleden achthonderd duiven in de verkoop. Dat bracht maar liefst 6,3 miljoen euro op,'' aldus Leo.

Negentig schenkers

Ook het vliegen zelf is steeds duurder geworden. Vroeger maakte men gebruik van rubberen ringen. De duif moest na binnenkomst gevangen worden en de rubberen ring moest in de tijdklok gedaan worden. Tegenwoordig heeft elke duif een computerchip aan zijn poot, die automatische vluchtregistratie mogelijk maakt. Het Braamtse initiatief voor de verkoop van bonnen en duiven loopt als een trein. Leo: "Maar liefst negentig schenkers van bonnen en duiven uit het hele land en van net over de grens doen aan de veiling mee en staan op de verkooplijst van de Braamtse postduivenvereniging Ons Genoegen!"

De verkoop gaat via de internetsite duivennet.nl en sluit op zaterdag 15 december in de kantine van St. Joris in Braamt naast het clubhuis van Ons Genoegen. Vanaf 14.00 uur is de kantine geopend en om 16.00 uur start de verkoop.

Meer berichten