Bart Jan Krouwel, hier in de Voedseltuin, hoopt met zijn boek de discussie over duurzaamheid aan te wakkeren. (foto: Roel van Norel)
Bart Jan Krouwel, hier in de Voedseltuin, hoopt met zijn boek de discussie over duurzaamheid aan te wakkeren. (foto: Roel van Norel) (Foto: Roel van Norel)

Bart Jan: 'Waar een wil is is een omweg'

Elsie Schoorel

Duurzaam denken en doen

Didammer Bart Jan Krouwel is de drijvende kracht achter het splinternieuwe boek Waar een wil is is een omweg.
"Die titel is al jarenlang mijn lijfspreuk. Als je een muur tegenkomt, loop er dan niet tegenaan, maar ga eromheen of klim eroverheen." Zijn verhalen en die van mensen met wie hij samenwerkte werden opgetekend door Marina Laméris.

Didam - 'Als kind zat ik graag op de tractor van mijn vader', aldus Bart Jan Krouwel in zijn boek. 'Hij was bedrijfsleider van een fruitteeltbedrijf in de Betuwe. Hij had een sterk gevoel voor onrecht en een groot respect voor de natuur. Dat heb ik van hem meegekregen.'

Zijn liefde voor de natuur leidde Krouwel en zijn vrouw in 2012 naar Didam. "Ik begon ooit mijn bankloopbaan in Doetinchem en heb de Achterhoek altijd een ontzettend leuk deel van Nederland gevonden."

Ook al ging hij in 2009 met pensioen, Krouwel is nog actief op vele fronten. De Krouwels namen de Voedseltuin over van schutterij St. Isidorus. "De gehele oogst van de moestuin gaat naar de Voedselbank Montferland (zo'n zestig gezinnen), en als we te veel hebben zoals van de zomer gaat het daarvandaan naar Doetinchem, Zevenaar of Arnhem. We gooien dus niets weg."

Ook is Krouwel voorzitter van Energiecoöperatie Montferland Klimaatneutraal. "Een burgerinitiatief waarbij we met elkaar groene stroom opwekken en afnemen. Er is enorm veel belangstelling voor. We hebben al veel meer zonnepanelen verkocht dan we beschikbaar hebben."

En nu ligt er dus een boek, in de eerste plaats bedoeld voor jonge ondernemers, zegt hij. "Mensen die tegendraads iets willen opzetten. Dat heb ik zelf ook volop gedaan. De Triodos Bank en verzekeringsmaatschappij Medios gingen bijvoorbeeld volstrekt tegen de gangbare orde in."

Niet dat alles bij hem lukt, geeft hij toe. "Ik had van Berg en Bosch in Bilthoven heel graag een alternatief medisch dorp willen maken; dat is niet gelukt. Maar op zo'n moment ga ik niet bij de pakken neerzitten. Ik sla de bladzijde om en pak weer iets nieuws op. Soms moet je ook het goede moment afwachten." En, vervolgt hij, je hebt goede mensen om je heen nodig om mee samen te werken. "Van de twintig mensen die in het boek aan het woord komen voelt een aantal voor mij net als Siamese tweelingen. Vaak was het een zeer intense relatie."

Krouwel wil de discussie aanwakkeren. "We moeten niet de kop in het zand steken. Er zijn nog te veel mensen die lacherig doen over duurzaamheid. Maar het is bittere noodzaak om dingen anders te gaan doen, voor toekomstige generaties."

De netto-opbrengst van dit boek gaat naar Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg, een van Krouwels geliefde projecten. "Deze stichting richt zich op het werk van zorgboerderijen, voor mensen die in de knoop zitten of die een beperking hebben."

Waar een wil is is een omweg is te koop in de boekhandel en via YouBeDo voor wie een goed doel wil uitkiezen.

Meer berichten