De overhandiging van de cheque met v.l.n.r. Gerard Hendriksen, Monic Rootinck, Wim Hendriksen, Hans Bruns, Esther Hulleman, Marjolein van Leeuwen
De overhandiging van de cheque met v.l.n.r. Gerard Hendriksen, Monic Rootinck, Wim Hendriksen, Hans Bruns, Esther Hulleman, Marjolein van Leeuwen (Foto: PR)

BIHZ te gast in Prinses Máxima Centrum

van de redactie

Cheque van € 45.000 overhandigd

Een afvaardiging van Bergh in het Zadel (BIHZ) voor de kankerbestrijding is medio december ontvangen in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Men kwam niet met lege handen, maar bracht een cheque mee van € 45.000,00; de opbrengst van de Golfdagen in 2018 en van de Habru Duivendag in Doetinchem. Het bedrag is bestemd voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen.

UTRECHT/'s-HEERENBERG - De overhandiging werd voorafgegaan door een rondleiding door het centrum, onder leiding van onderzoekers/biologen, Esther Hulleman en Marjolein van Leeuwen. Iets later voegden zich ook de doktoren Roland Kuiper en projectleider Frank van Leeuwen bij de groep. Dit tweetal fietst volgend jaar mee met de tocht van 's-Heerenberg naar Leipzig en terug. De 's-Heerenbergse delegatie, bestaande uit Wim en Gerard Hendriksen, Monic Rotinck, Hans Bruns van Habru en Sjaak Reumer, was diep onder de indruk van wat ze in Utrecht te zien kregen. Alles was voor hen toegankelijk, er mocht gefotografeerd worden, zolang er maar geen kinderen in beeld kwamen.

Toekomst

Het centrum kreeg niet alleen de cheque van € 45.000,00, maar heeft nog meer in het verschiet. Van de meer dan één miljoen euro die BIHZ volgend jaar bijeen hoopt te brengen, gaat nog eens € 500.000,00 naar het centrum in Utrecht voor onderzoek naar therapieresistentie acute leukemie bij kinderen. Het is dé plek voor toponderzoek. Een van de slogans in het ziekenhuis in Utrecht is Samen voor een beter later. De kinderen die behandeld worden wil men een toekomst geven. Hoe men dat wil doen, vertelden Esther Hulleman en Marjolein van Leeuwen bij de rondgang door het prachtige ziekenhuis. Duidelijk werd dat over alles is nagedacht. Dat begon al bij de ingang, die vrolijk overkomt. Geen lange gang, maar ruimte voor ontspanning en privacy. Met steun van zorgverzekeraars zijn er ouder-kind-kamers gerealiseerd.

Ontspanning

Het researchgebouw, waar de artsen/onderzoekers werken, is opgezet als een buffer voor de zorgafdeling. Een dergelijke opzet, waarbij professionals en ouders gezamenlijk eigenaren zijn, is vrijwel uniek in de wereld. Veel nadruk is gelegd op de ontspanning van de vaak doodzieke patiëntjes. Zo is er een grote speelruimte waar kinderen alleen of met een fysiotherapeut sportief bezig kunnen zijn. Er is ook een muziekstudio, bibliotheek en zelfs een klein theater.

Meer interactie

Van het zorgcentrum komt de groep in het onderzoeksgebouw waar in rijen laboratoriumkamers onderzoek wordt verricht. Daarbij is veel gebruik gemaakt van glas. Esther Hulleman: Dat is veel makkelijker werken. Je loopt zo maar ergens binnen, er is veel meer interactie. Research en behandeling staan veel dichter bij elkaar.'' Aan het eind van de rondgang werd het bezoek afgesloten met de overhandiging van de cheque in de ontvangsthal van het ziekenhuis.

Meer berichten