Kevin Hendrix, Martin den Hollander, wethouder Martin Som en Peter Geert voor het nieuwste ontwerp van het centrumplan.
Kevin Hendrix, Martin den Hollander, wethouder Martin Som en Peter Geert voor het nieuwste ontwerp van het centrumplan. (Foto: Karin van der Velden)

Rondje om de kerk voor verenigingen

Karin van der Velden

Wensen voor evenementenplein

Alle verenigingen die gebruik maken van het evenementenplein in Didam waren op dinsdag 11 december uitgenodigd om in het Centrumpunt in het oude gemeentehuis te komen praten over invulling van het evenementenplein. Hét hete hangijzer van het centrumplan. Na afloop bleek dat de verenigingen het in grote lijnen eens zijn over invulling ervan. Er kwamen geen protesten tegen het verplaatsen van het plein naar de kerk.

DIDAM - De schutterijen, carnavalsverenigingen, de organisatie van Didam op Stelten en Gastvrij Didam waren de grote partijen die naar de bijeenkomst kwamen. Aan het begin van de avond werd nog even uitgelegd wat de uitgangspunten zijn voor het centrumplan. Het gebied moet aantrekkelijk zijn voor winkelend publiek. Ook is het van belang om rekening te houden met klimaatverandering; een goede afvoer van regenwater en meer groen om hittestress te voorkomen. Er werd een filmpje getoond, waarop wel heel erg veel groen te zien was. Daarmee was ook tegemoet gekomen aan de wens om duidelijk richting te geven aan de verkeersstroom. Prachtig om te zien, maar het beperkt wel de functionaliteit van het evenementenplein. Dat plein moet op z'n minst even groot zijn als het huidige plein bij het voormalige gemeentehuis. Nadat er nog wat vragen werden beantwoord, ging het gezelschap uiteen om in drie groepen te brainstormen over de plannen. Elke groep presenteerde na afloop wat er aan de drie tafel besproken was.

Zowel de carnavalsverenigingen als de schutterijen kwamen met het voorstel om een rondje om de kerk te kunnen maken, zodat ze tussen de kerk en het Albertusgebouw kunnen wegtrekken. Zowel tijdens het schuttersfeest, met zeven schutterijen, als tijdens de carnavalsoptocht, waaraan meer dan honderd grote wagens meedoen, is het belangrijk dat de optocht zonder opstoppingen gemakkelijk het plein kan verlaten. De evenementen zullen aan de zijkant van de kerk plaatsvinden. Een andere belangrijke wens van de aanwezigen was dan ook dat er tegen de kerk aan een bordes geplaatst kan worden. Iedereen was het er ook over eens dat er vanaf de terrassen op het Lieve Vrouweplein uitzicht moet zijn op de evenementen die er plaatsvinden. Zeker als zich hier wellicht in de toekomst nog meer horeca vestigt.

In het nieuwe plan is er geen parkeerplaats gepland op het Oranje-erf. Voor de bewoners van het appartementencomplex Onder de Toren is een parkeerplaats dichtbij echter wel van belang. Ook daarvoor moet wat groen uit het nieuwe plan wijken.Het vele groen en zelfs een waterpartij is prachtig, maar de voorkeur gaat uit naar mobiele plantenbakken die met een heftruck verplaatst kunnen worden, zodat de grootte van het plein kan variëren, afhankelijk van het gebruik ervan. De auto is er te gast, fietsers en voetgangers hebben de hoofdrol op het plein, toch is het voor het veiligheidsgevoel wel fijn dat er duidelijke zones zijn die de stromen scheiden.

Meer berichten