Ferry van Dijken overhandigt de regenboogvlag aan burgemeester Peter de Baat. (foto: PR)
Ferry van Dijken overhandigt de regenboogvlag aan burgemeester Peter de Baat. (foto: PR) (Foto: PR)

Regenboogvlag wappert in Montferland

Karin van der Velden

Vier fracties bieden vlag aan

Het College van de gemeente Montferland vond het na de publicatie van de Nashvilleverklaring aanvankelijk niet nodig om de regenboogvlag in top te hijsen. Nadat Ferry van Dijken van D66 een oproep deed en drie politieke partijen zich aansloten, ging burgemeester Peter de Baat overstag. De regenboogvlag wappert nu ook in Montferland.

Didam - Toen bekend werd dat zo'n 200 predikanten en prominenten uit de protestantse kerk de Nederlandse vertaling van het Amerikaanse Nashville Statement hadden ondertekend, ontstond in heel Nederland grote beroering. In de Nashvilleverklaring staat namelijk dat 'God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw', waarmee homoseksualiteit wordt afgekeurd en ook anderen worden opgeroepen om homoseksualiteit en transgenderisme af te keuren.

Tal van gemeenten en kerken hesen uit protest tegen deze omstreden verklaring de regenboogvlag. Maar Montferland niet. In een verklaring stelde het college dat Montferland een inclusieve gemeente wil zijn en ook is. Een gemeente waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar niemand wordt uitgesloten. Een vanzelfsprekendheid die volgens het college geen statement nodig had.

Ferry van Dijken, zelf getrouwd met een man, vond het jammer dat de Nashvilleverklaring en de ophef die daarover is ontstaan door de gemeente werd afgedaan als een incident: "Daarmee doe je geen recht aan de (emotionele) gevoelens die het oproept bij LHBI-gemeenschap. Het is wat ons betreft geen incident, maar raakt de basisprincipes van onze maatschappij op het gebied van gelijkwaardigheid en tolerantie."

Nadat Van Dijken alle politieke partijen in Montferland benaderde verklaarden de VVD, het CDA en de PvdA zich achter de actie van Van Dijken te scharen. De lokale partijen LBM en Lijst Groot Montferland werden ook benaderd, maar zij wilden niet meedoen.

Burgemeester Peter de Baat nam de actie van een groot deel van de gemeenteraad serieus en op vrijdag 11 januari nam hij een kleine versie van de regenboogvlag in ontvangst "als symbool voor een van de belangrijkste waarden in ons leven, namelijk dat we mogen zijn wie we zijn", zoals Van Dijken het noemde. De Regenboogvlag is het symbool voor de LHBTI-gemeenschap (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders en interseksen) en de vlag die laat zien dat er ruimte is voor diversiteit in onze samenleving.
De vlag in top moet aan iedere inwoner van de gemeente en daarbuiten laten zien dat er in Montferland voor iedereen plek is. Van Dijken hoopt dat het bovendien een startmoment is voor een discussie over inclusiviteit in onze mooie gemeente. De regenboogvlag zal voortaan jaarlijks tijdens de Roze week wapperen.

Meer berichten
Nieuwste reacties