Vendeliers gaven de officiële opening van het Neije Raethuys als thuis van Heemkundekring Bergh extra glans. (foto: Elsie Schoorel)
Vendeliers gaven de officiële opening van het Neije Raethuys als thuis van Heemkundekring Bergh extra glans. (foto: Elsie Schoorel) (Foto: Elsie Schoorel)

Heemkundekring in historisch pand

Elsie Schoorel

Het Neije Raethuys heropend

Op 25 januari heeft de Heemkundekring Bergh haar intrek genomen in het Neije Raethuys. In dit karakteristieke gebouw uit 1531 kan de levendigheid terugkeren die er eeuwenlang was toen het als bestuurscentrum fungeerde. Nu wordt dit pand het centrum van de geschiedenis van Montferland.

's-Heerenberg - Het Nije Raethuys was vanaf 1531 voor honderden jaren het bestuurscentrum van de stad. Burgemeester Peter de Baat schetst voor de circa 120 genodigden in zalencentrum De Gracht het verleden van het pand. "Er zijn rechten verstrekt, huwelijken voltrokken, koninklijke onderscheidingen uitgereikt. En er vonden natuurlijk stevige debatten plaats."

Tot 2014 werd er door de gemeente nog vergaderd in een later aangebouwd gedeelte, totdat Gouden Handen in gebruik werd genomen. De Baat: "We besloten het rijksmonument in eigendom te houden en het een openbare functie te geven. Het is immers verstandig om de bestaande aantrekkelijkheid en vooral de historische elementen in een stad als 's-Heerenberg in stand te houden, ook met het oog op het toerisme. Huis Bergh, het Stadsmuseum, de Munt en het Raethuys zijn wezenlijke onderdelen van het plaatje van de stad."

Het gebouw moest grondig worden gerenoveerd om het in oude glorie te herstellen en daar kwamen wel wat tegenslagen bij kijken. De kosten van de renovatie bleven net onder de 1 miljoen. Daarvan nam de provincie Gelderland ongeveer de helft voor haar rekening. De Baat spreekt dan ook zijn dank uit aan Peter Drenth, die namens de provincie aanwezig is.

De gemeente heeft de Heemkundekring een bijzonder cadeau gegeven, besluit de burgemeester: "Een 14e-eeuwse waterput die bij opgravingen in Lengel in 2012 gevonden werd. Bijzonder zijn de houten klampen die de put al eeuwen bij elkaar houden. In mijn ogen een symbool voor een sterke onderlinge samenwerking."

Fantastische stap

Edwin Zweers, voorzitter van de Heemkundekring Bergh, is verguld met de nieuwe locatie. "Dit is een fantastische stap. Het is een prachtige locatie met heel veel cachet, die ons de kans geeft om het centrum van kennis over de regio Bergh te zijn. Onze kring groeit en telt inmiddels meer dan 1100 leden. Onze kennis van het Berghse land willen we met iedereen delen en voor het nageslacht vastleggen. Dat doen we ook met Berghapedia, de digitale encyclopedie over Montferland."

Iedereen kan langskomen, bijvoorbeeld om archeologische vondsten te bewonderen, stamboomonderzoek te doen, te studeren op dialect of om oude kaarten en foto's te bekijken, vervolgt Zweers. "Men kan vooralsnog terecht op de dinsdagavond en de donderdagochtend, maar binnen een paar maanden gaan we elke dag open. Ook gaan we schoolklassen uitnodigen, in samenwerking met het Stadsmuseum en Huis Bergh."

Op 2 februari is iedereen welkom bij de Gelredag van Omroep Gelderland. En zondag 3 februari is er open huis.

Meer berichten
Nieuwste reacties