De Didammer Frans Schaars presenteerde onlangs zijn nieuwe boek De Witletingburcht. (foto: Karin van der Velden)
De Didammer Frans Schaars presenteerde onlangs zijn nieuwe boek De Witletingburcht. (foto: Karin van der Velden)

Veel interesse voor De Witletingburcht

Karin van der Velden

Deel vier Quintalogia is verschenen

Een trouwe schare van lezers en lezeressen verzamelde zich onlangs in de Didamse bibliotheek voor de presentatie van het boek De Witletingburcht van Frans Schaars. Het is deel vier uit de vijfdelige serie Quintalogia, waarvoor De Liemers en Montferland het decor vormen.

DIDAM - De opkomst was duidelijk groter dan verwacht bij de boekpresentatie door Frans Schaars, die in 1953 in Didam werd geboren. Op elfjarige leeftijd verhuisde hij om na veel omzwervingen pas terug te keren toen hij zestig was. Toen hij na een loopbaan in het onderwijs met prepensioen ging, begon Schaars fantasieverhalen te schrijven. Na Diems Water, dat in januari 2017 verscheen, maakte hij Quintalogia af; vijf fantasieboeken over het leven en de belevenissen van de jonge wees Farras. In de eerste drie delen worden Nederlandse bossen, polders en dijken beschreven, zoals Schaars De Liemers en Montferland zag. Sommige namen zijn herleidbaar, andere zijn verstopt weer andere namen zijn verzonnen, zoals het grote rijk Sousourion. Het eerste deel van Quintalogia verscheen eind 2017. In Het Herenhuis verjaagt Schaars nachtmerries uit zijn tienertijd, die hij in het katholieke jongensinternaat Don Rua (nu Gouden Handen) in 's-Heerenberg doorbracht.

De delen twee en drie verschenen in 2018. Deel twee, De Donjon van Daim, verbeeldt de mooie rozige jaren van Farras op de burcht van Geurtsen. Het speelt zich af op de Vlakte van Daim, het middelpunt van De Merliëns, wat een anagram is voor de Liemers. In deel drie, Zingende Sluizen, sluit het verblijf van Farras in De Merliëns af. Hij bereidt zich voor op zijn tocht naar Sousourion.

Het vierde deel vertelt hoe Farras de Vlakte van Daim verlaat en in Pommeren moet wachten tot de documenten voor zijn reis naar Sousourion in orde zijn. Hij sluit vriendschap met Céderic, waarmee hij de Witletingburcht bereikt. Op de voorkant van zijn boek laat Schaars zien hoe hij zich deze burcht voorstelt. Het is niet moeilijk om Slot Neuschwanstein in de afbeelding te herkennen. Een poster uit het eind van jaren zestig fascineerde Schaars en het was al jarenlang zijn wens om deze poster te gebruiken voor de voorkant van zijn boek. Uiteindelijk lukte het niet om de rechten te achterhalen en werd een andere, wellicht nog betere foto de cover.

De omslag van zijn boeken is belangrijk voor Schaars, de lezer moet erdoor gegrepen worden en voelen dat er een verhaal achter zit. Historische (fantasie)figuren zijn de inspiratie voor de karakters in zijn boeken. In dit deel bijvoorbeeld Vrouwe Fortuna, die in de Carmina Burana van Carl Orff bezongen wordt. Orff beeldt hier het leven uit als een soort rad van fortuin. Fortuna beheerst zo Farras' leven, maar dat wil hij helemaal niet. Na een ruzie bepaalt hij voortaan zelf hoe hij leeft.

De serie wordt afgesloten met De Vesting Bakkolloth. De boeken van Frans Schaars zijn via de website van Uitgeverij Boekscout te koop.

boekscout.nl

Meer berichten