Richard Berndsen gaat graag op pad om ouderen van maaltijden te voorzien en vooral ook een praatje met ze te maken, want het contact wordt erg op prijs gesteld. (Elsie Schoorel)
Richard Berndsen gaat graag op pad om ouderen van maaltijden te voorzien en vooral ook een praatje met ze te maken, want het contact wordt erg op prijs gesteld. (Elsie Schoorel) (Foto: )

Al 22 jaar op pad als maaltijdbezorger

Vrijwilliger Richard Berndsen

Elsie Schoorel

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de samenleving. Op talrijke manieren zetten zij zich in: als mantelzorgmaatje, buurtbemiddelaar, huismeester, dierenverzorger, noem maar op. In deze nieuwe serie Uitgelicht in Montferland Journaal zetten we uiteenlopende vrijwilligers in de gemeente in het zonnetje. In de eerste aflevering staat Richard Berndsen centraal, die al vele jaren maaltijdbezorger is.

Didam/'s-Heerenberg - Al zo'n 22 jaar komt Richard Berndsen (79) uit 's-Heerenberg bij mensen aan huis om maaltijden te bezorgen. "Mijn broer bezorgde al maaltijden en ik was een paar keer met hem mee geweest. Ik zat zelf in de catering." Lekker eten vormt een rode draad in zijn leven, want hij was van oorsprong banketbakker. "Op mijn dertiende begon ik bij bakkerij Giezenaar aan de Zeddamseweg; om zes uur in de ochtend moest ik beginnen. Ik mag nog altijd graag koken en bakken. Ik heb een grote familie, zeven zussen en nog vijf levende broers, en voor hen bak ik regelmatig iets, bijvoorbeeld een appeltaart."

Een leuk span

In de tijd dat hij begon als vrijwilliger heette het nog tafeltje-dek-je en werden de maaltijden bereid bij zorgcentrum Gertrudis en elke dag warm bezorgd. Zo'n vijf jaar geleden kwam de overstap naar gekoelde maaltijden, die bezorgd worden vanuit Didam, georganiseerd door Welcom.

Berndsen bleef gewoon meedoen en gaat sindsdien op pad met compagnon Gerrit. "Wij vormen een leuk span met elkaar. We rijden eens in de maand. Nu is er iemand uitgevallen en rijden we twee keer in de maand."

35 adressen

De twee zijn er een middag mee zoet. "We beginnen rond 13.00 uur. Ik haal Gerrit op in Zeddam en dan rijden we naar Didam, naar een groot gekoeld magazijn waar de dozen met maaltijden genummerd voor ons klaar staan." Ze rijden met de speciale koelwagen langs ongeveer 35 adressen, in Zeddam, 's-Heerenberg en Azewijn. De meeste mensen kent Richard al vele jaren. "Het zijn meestal ouderen die niet veel meer kunnen. Soms zetten wij ook de maaltijden voor ze in de koelkast omdat dat moeilijk voor ze is. De meeste mensen zijn lief en als ze niet lief zijn, hebben ze het vaak moeilijk en proberen we ze op te beuren. Even een praatje maken en een schouderklopje geven. Ik maak regelmatig mee dat mensen zeggen dat ik de eerste ben die die week bij ze komt. Dat is wel triest. We gaan geen koffiedrinken, dat gaat toch te lang duren, maar we kunnen altijd even gezellig kletsen en vriendelijkheid kost niets. Soms kom je binnen en dan staat er een schaaltje bonbons waarvan ik er een paar mag nemen. "

Verpleeghuis

Omdat het ouderen zijn, maakt hij regelmatig mee dat mensen naar een verpleeghuis moeten of overlijden. En dat gaat hem niet in de koude kleren zitten. "Ik had altijd leuk contact met een vrouw die niet kon lopen. Als je aanbelde duurde het een tijd. Dan ging ik op de ramen kloppen voor de grap. Een heel lief mens, ik kreeg altijd een pepermuntje. Op een gegeven moment hoorde ik dat ze een hersenbloeding gehad had. Dat is een mindere kant van dit werk. Maar het hoort erbij."

Dankbaar werk

Zolang Richard het kan en hij fit blijft ("Ik ga drie keer per week sporten") gaat hij ermee door. "En natuurlijk ook zolang ik fatsoenlijk auto kan rijden. Het is heel fijn en dankbaar werk."

Meer berichten