PR

2018 was een rampjaar voor fijnsparren

MONTFERLAND - 2018 was een rampjaar voor de fijnspar. Door droogte en een aantal andere tegenslagen zijn bijna alle fijnsparren in Gelderland doodgegaan. Vooral in de Achterhoek, en ook in het Bergherbos, is de schade groot.

De storm op 18 januari 2018 was de eerste tegenslag. Toen zijn er al gaten ontstaan in de percelen met fijnspar. Na de storm volgde de lange, droge zomer. Iets waar de fijnspar erg gevoelig voor is. Als er in de zomer toch een aantal buien waren gevallen dan was de schade waarschijnlijk minder groot geweest.

Door de droogte nam de vitaliteit van de fijnsparren af, daardoor werden de sparren vatbaarder voor schadelijke kevers als de letterzetter. Dit dier kruipt onder de schors en blokkeert de sapstromen van de boom. Deze kevers gaven de fijnsparren de genadeklap. De schatting, in het bosgedeelte grenzend aan 's-Heerenberg, is dat hier 80 tot 100 procent van alle fijnsparren aangetast is en het loodje heeft gelegd of gaat leggen.

Om verdere schade aan het bestand te voorkomen zullen de dode en aangetaste fijnsparren worden verwijderd. Helaas zal dit allemaal niet gaan lukken voor 15 maart, de datum dat het broedseizoen van start zal gaan. Door het opstellen van een goed werkprotocol en controle zal voorkomen worden dat er met het oog op het broedseizoen verstoring zal plaatsvinden.

Meer berichten