Peter Boerboom helpt mensen die met schulden kampen of hun financiën gewoon niet op orde hebben. (foto: Elsie Schoorel)
Peter Boerboom helpt mensen die met schulden kampen of hun financiën gewoon niet op orde hebben. (foto: Elsie Schoorel) (Foto: )

Schuldhulpmaatje voor geldproblemen

Vrijwilliger Peter Boerboom

Elsie Schoorel

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de samenleving. Op talrijke manieren zetten zij zich in: als mantelzorgmaatje, buurtbemiddelaar, huismeester, noem maar op. In de serie Uitgelicht in Montferland Journaal zetten we vrijwilligers in het zonnetje. Deze aflevering staat Peter Boerboom uit Didam centraal, die mensen met financiële problemen bijstaat.

Didam - Toen Peter Boerboom (62) zes jaar geleden werkloos werd en niet direct nieuw werk kon vinden, wou hij absoluut niet thuis blijven zitten. Hij zag dat Welcom schuldhulpmaatjes zocht en meldde zich aan. "Met cijfers werken vind ik leuk en ik help graag mensen, dus dit leek me wel wat." Hij volgde de verplichte cursus van Schuldhulpmaatje Nederland en kon al snel bij zijn eerste klant terecht. "Dat was een oudere man die zijn zaakjes niet op orde had en alleen maar bezig was met het vinden van een nieuwe relatie. Hij hield ook wel van een glaasje. Dat gedrag probeer je een beetje te sturen, maar ik ben er uiteindelijk puur voor het financiële gedeelte. Ik heb hem geholpen tot hij overleed. Hij was bijna een soort oom van mij geworden. Gaandeweg heb ik wel geleerd wat meer afstand van klanten te houden. Ik wil er niet 's nachts wakker van liggen, al gebeurt me dat soms toch wel."

Schrijnende gevallen

Want er zijn schrijnende gevallen in de gemeente, juist omdat ze vaak te lang wachten met aan de bel trekken, is de ervaring van Peter. "Het is een enorme drempel voor mensen om zich met problemen te melden bij Welcom. En dat is jammer, want met een paar maanden zijn de problemen gemakkelijker op te lossen dan na een paar jaar."

Vijf klanten

Momenteel heeft hij vijf klanten voor wie hij zich inzet. In het eerste gesprek is het zaak om ze een beetje op hun gemak te stellen, legt hij uit. "Mensen zijn vaak erg gespannen voor het eerste gesprek. Ze moeten aan een vreemde gaan vertellen wat er aan de hand is, dat vinden ze heel erg. Daarom introduceer ik mezelf als Peter en moedig ze aan om gewoon in hun eigen woorden te praten. Ik maak overzichtslijsten van wat er speelt en probeer alles weer op de rit te krijgen. Daardoor zie je de sfeer na een tijdje veranderen en voelen ze zich beter, daar doe ik het voor."

Pretparken

Maar de mensen moeten wel zelf willen meewerken en dat is niet altijd zo, weet hij. "Als ze hun uitgavepatroon niet willen aanpassen en naar bijvoorbeeld concerten en pretparken blijven gaan waardoor ze de huur niet kunnen betalen en dat ook nog goedpraten, houdt het voor mij een keer op. Dan zeg ik dat ik niets meer voor ze kan betekenen."

Succes

In de meeste gevallen heeft zijn aanpak echter succes. "Bij meer dan 85 procent gaat het de goede kant weer op. En ik krijg ook dankbare reacties, iemand die bijvoorbeeld een bedankbrief stuurt. Op het moment dat ik bij meer dan de helft met chagrijn weg zou gaan, zou ik het niet volhouden."

Collega's gezocht

En volhouden doet hij nu wel, als het aan hem ligt tot zijn pensioenleeftijd. Maar hij kan het niet alleen en is op zoek naar collega's. "We zijn nu met 18 hulpmaatjes en dat is te weinig. Er zijn flinke wachtlijsten. Als je dit werk wilt doen, is één ding het belangrijkst, besluit hij. "Je moet sociaal zijn: een goed gevoel krijgen bij het helpen van anderen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden