Sinds 1 april is Mariëlle Horsting (links) de nieuwe voorzitter van het Filmhuis. Zij volgde Brigitte Huldman op. (foto: Karin van der Velden)
Sinds 1 april is Mariëlle Horsting (links) de nieuwe voorzitter van het Filmhuis. Zij volgde Brigitte Huldman op. (foto: Karin van der Velden)

Filmhuis Didam bestaat twintig jaar

Het Filmhuis Didam viert op 13 april het twintigjarig jubileum. Op technisch gebied is er veel veranderd en daardoor kunnen de nieuwste films worden vertoond. Wat niet is veranderd is de zoektocht naar financiële middelen.

DIDAM - Eigenlijk was 24 december 2018 de dag waarop het filmhuis als stichting twintig jaar bestond. Achter de schermen werd er een half jaar daarvoor al volop aan gewerkt, met steun van het Fonds Leefgemeenschap Rabobank en een groepje notabelen, zoals burgemeester Paul Peters en voormalig wethouder Joop van Vuuren. De Rabobank is altijd blijven steunen. De eerste film die draaide, was Karakter, naar het gelijknamige boek van Bordewijk. Brigitte Huldman, bijna vanaf het begin bij het Filmhuis betrokken en lange tijd voorzitter, vertelt hoe in de eerste jaren een operateur met een projector en een filmdoek van Almere naar Didam kwam om eens per veertien dagen een film te draaien in de aula van het Liemers College. In een ruimte waar vooraf alles klaargezet en na afloop alles opgeruimd moest worden. Na een half jaar waren er voldoende financiële middelen om een portable projector aan te schaffen, die was klein genoeg om steeds weer op te bergen. Het was een leuke tijd, met waxinelichtjes op tafel en een eigen barretje. Brigitte vertelt hoe ze altijd heeft gelobbyd voor een eigen ruimte. Jan Peters van Plavei, toen nog Laris, vertelde over de plannen voor Meulenvelden en sinds 2008 heeft het Filmhuis hier onderdak. De ruimte is hoog genoeg, vanaf een tussenvloertje wordt inmiddels digitaal geprojecteerd. Daardoor kunnen de nieuwste films worden gedraaid.

Het twintigjarig jubileum wordt gevierd met een filmvoorstelling op 13 april. Deze voorstelling is al uitverkocht. Vooraf kunnen bezoekers genieten van muziek van Sidika Bremer, in de pauze en na afloop zorg Annet Lammers voor de muzikale omlijsting. Wijnhuis Kraus laat bezoekers proeven van Italiaanse wijnen. De bar blijft die avond langer open voor een gezellige nazit, Burgers van Diem zorgt voor lekkere hapjes. In de week voorafgaand aan de jubileumviering is er in Meulenvelden een tentoonstelling met krantenknipsels uit twintig jaar geschiedenis van het Filmhuis te zien.

Mariëlle Horsting is sinds 1 april de nieuwe voorzitter van het Filmhuis. Ze werd hiervoor benaderd door Brigitte, die al enige tijd wilde stoppen. Mariëlle ging al weleens naar het Filmhuis en heeft voor ze de beslissing nam om voorzitter te worden een aantal vergaderingen meegemaakt. Daar werd ze enthousiast. Haar wachten de nodige uitdagingen. Het Filmhuis heeft beperkte financiële middelen, terwijl Filmindustrie Nederland inmiddels heeft aangekondigd dat er weer wat nieuws aankomt op gebied van projectie. Dat betekent waarschijnlijk opnieuw investeren. Ook is nog niet bekend welke consequenties de komst van de Bibliotheek en de verbouwing van Meulenvelden die daarvoor nodig is, voor het Filmhuis heeft.

filmhuisdidam.nl

Meer berichten