Simon de Zwart is op zijn negentiende al scheidsrechter en dat bevalt hem prima. (foto: Elsie Schoorel)
Simon de Zwart is op zijn negentiende al scheidsrechter en dat bevalt hem prima. (foto: Elsie Schoorel) (Foto: )

Elke wedstrijd in goede banen leiden

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de samenleving. Op talrijke manieren zetten zij zich in: als mantelzorgmaatje, buurtbemiddelaar, huismeester, noem maar op. In deze serie Uitgelicht in Montferland Journaal zetten we vrijwilligers in de gemeente in het zonnetje. In deze aflevering staat Simon de Zwart centraal, die scheidsrechter is bij voetbalclub DVC'26.

Didam – Toen hij 5 jaar was, was Simon de Zwart al op de velden van DVC'26 te vinden. Nu hij 19 is, trekt hij ook geregeld het tenue van de scheidsrechter aan. "Drie teamgenoten van mij vroegen of ik niet een keer wilde fluiten. Toen ik zei dat ze me dan maar een cursus moesten laten volgen, kreeg ik te horen dat dat goed was. Toen ontkwam ik er niet meer aan."

Het was een uitdaging die hij graag aanging. "Ik heb zo vaak slechte scheidsrechters gezien, dat wilde ik beter doen. Vooral de communicatie naar spelers toe kan vaak beter en ik vind dat ze veel te sterk aanwezig zijn. Dan denk ik 'Wat ben je toch aan het doen?'."

De cursus vanuit SDO Doetinchem heeft Simon nu bijna afgerond. En daarnaast fluit hij regelmatig wedstrijden in de B-categorie. Het is slechts een van zijn vele activiteiten, want behalve zelf voetballen, fitnessen en squashen is hij student aan de HAN in ondernemerschap en retailmanagement, heeft hij een eigen bedrijf met vier medestudenten – "We hebben een kaarshouder ontworpen met een powerbank, handig voor horecaondernemers" –, werkt hij als productiemedewerker in een fabriek én doet hij vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. "Ik was elke vrijdag vrij en wilde die dag nuttig besteden. Toen ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Ik doe nu in Arnhem nachtaanwezigheidsdienst. Dat is een mooi opstapje naar woonassistent, die functie ga ik in de zomervakantie oppakken."

Managen

Maar hij blijft ook graag fluiten. "Het is leuk om een wedstrijd in goede banen te leiden. Als scheids ben je het spel eigenlijk aan het managen. Zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt en sportief is. Er zijn altijd mensen die langs de kant staan te schreeuwen, maar daar kan ik me volledig voor afsluiten. Als een speler een grote mond geeft waarschuw ik meteen: nog één keer en dan kun je wegwezen."

Met zijn conditie zit het ook wel goed, al geeft hij toe dat hij rookt. "Die jonge gasten kan ik makkelijk bijhouden. Ik trek één keer een sprintje en zit er dan bovenop. Daar krijg ik ook complimenten voor: dan kun je situaties het beste beoordelen. Ik probeer niet te aanwezig te zijn, maar wel heel duidelijk en resoluut te fluiten. Ook als ik iets niet zeker weet, doe ik alsof dat wel zo is. Als je twijfelt, merken ze dat meteen."

Gestaakt

De verantwoordelijkheid bevalt hem wel. "Een paar weken terug was het enorm slecht weer. Het regende keihard en waaide. Het veld werd slechter en het water stond in mijn schoenen. Toen begon het ook nog te onweren, dat was voldoende reden om de wedstrijd te staken. Ik ben dan degene die de knoop doorhakt."

Het is geen functie waarin je veel dankbaarheid moet verwachten, besluit Simon. "Er is altijd wel één partij die niet blij is met je beslissingen. Daarom willen niet veel mensen het doen; daar moet je maar tegen kunnen." Hij kan daar prima mee omgaan en heeft een doel voor ogen. "Ik wil graag bewijzen dat ik het daadwerkelijk beter kan dan andere scheidsrechters."

Meer berichten