Muziekvereniging St. Jan Kilder met dirigent Jan Nellestijn (rechts). Binnenkort geven ze een concert in Ede. (foto: Muziekvereniging St. Jan)
Muziekvereniging St. Jan Kilder met dirigent Jan Nellestijn (rechts). Binnenkort geven ze een concert in Ede. (foto: Muziekvereniging St. Jan) (Foto: Muziekvereniging St. Jan)

St. Jan Kilder in concert met Canadezen

Het harmonieorkest van Muziekvereniging St. Jan Kilder met Jan Nellestijn als dirigent, is op vrijdagavond 10 mei te gast in het Akoesticum, het nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater in Ede.

KILDER/EDE - Samen met het Fort Saskatchewan Ambassador's Band, onder leiding van dirigent Guy Palmer, uit Canada zal een afwisselend concert worden gegeven. Aanvang is 20.00 uur en de entree is gratis. Als solist is Remco Wijnands uitgenodigd om het bekende werk 'Rhapsody In Blue' van George Gershwin samen met de harmonie van St. Jan Kilder te spelen.

De muziekcommissie van de harmonie heeft een gevarieerd programma samengesteld, met voor ieder wat wils. Zo zal het programma worden geopend met een klassiek werk: 'Procession Of The Nobles' van de Russische componist Nicolaj Rimsky-Korsakov (1844-1908) uit het onvoltooide opera-ballet 'Mlada', welke hij samen componeerde met Alexander Borodin, César Cui, Modest Mussorgski en Ludwig Minkus. Rimsky-Korsakov is wellicht bekendst van zijn werken 'Flight Of The Bumblebee' en 'Sheherazade'. 'Procession Of The Nobles' vertelt het verhaal over trotse edellieden die in het Rusland van de 9e of 10e eeuw een optocht liepen op weg naar het volksfeest.

Na deze klassieke opening, zal het programma vervolgen met 'Danza Sinfonica' van de Amerikaanse componist James Barnes (1949). Dit originele harmoniewerk stamt uit 2004 en wordt regelmatig uitgevoerd op concoursen. Het werk laat Spaanse klanken en melodieën horen en is tot op zekere hoogte een rapsodie met gedeeltelijk een reeks variaties, maar uiteindelijk is het allemaal Spaanse dansmuziek als de Paso Doble, Flamenco en Fandango. Danza Sinfonica is doordrongen van kleurrijke solistische passages en schitterende tutti melodieën.

Het programma zal vervolgd worden met een echte jazz-klassieker. Zo klassiek dat het zelfs al onder de moderne klassieke muziek kan worden gerekend. In 1924 schreef de Amerikaanse componist George Gershwin (1898-1937) dit werk dat oorspronkelijk was geschreven voor piano en jazzband. In 1942 werd het werk georkestreerd voor een volledig symfonieorkest. De Japanner Tohru Takahashi arrangeerde het werk voor harmonieorkest. De piano solo zal worden uitgevoerd door Remco Wijnands. Remco studeerde in 2003 af aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem, waar hij klassiek piano studeerde. Uiteindelijk heeft dit werk zelfs een aantal keren de Top 2000 van Radio 2 gehaald.

Als finale zal St. Jan met het werk 'The Queen Collection' spelen nog meer bekende muziek uit de Top 2000 spelen. Dit werk bestaat uit verschillende hits van de Britse band Queen en is door onze eigen dirigent Jan Nellestijn in een prachtig arrangement verwerkt. Deze medley opent met het bekende nummer 'We Are The Champions'. Na het refrein wordt 'Bohemian Rhaposdy' ingezet door de klarinetten. De medley vervolgt met Bicycle Race, een vraag-antwoord spel tussen het klein koper en het groot koper met een hoofdrol voor fietsbellen. In het refrein klinken hout en koper afwisselend, waarbij het hout de uithalen van zanger Freddie Mercury vertolken. Er is een naadloze overgang naar 'Killer Queen', de eerste wereldhit van de band. Met 'The Show Must Go On' en 'We Will Rock You'.

Meer berichten