Barry Speet, beter bekend als Barry Bij, heeft de Zevenaarse imker Twan Lucassen op bezoek. (foto: Danny van der Kracht)
Barry Speet, beter bekend als Barry Bij, heeft de Zevenaarse imker Twan Lucassen op bezoek. (foto: Danny van der Kracht)

'Als kind was ik niet zo lief voor bijen'

In 's-Heerenberg kun je Barry Speet kennen als de Berghse glazenwasser, maar Barry heeft bij vrienden en bekenden een heel toepasselijke bijnaam: Barry Bij. De glazenwasser is namelijk één van de weinige imkers uit 's-Heerenberg.

's-Heerenberg - Vorig weekend was er weer de jaarlijkse Nationale Bijentelling. Als Barry (36) daar aan mee had moeten doen, dan was hij wel een flink tijdje zoet. Hij is namelijk imker en heeft in 's-Heerenberg maar liefst zeventien bijenkasten staan. In elke kast wonen tienduizenden bijen, dus ga er maar aan staan om die te tellen. Dat heeft Barry dan ook niet gedaan. Hij heeft wel tijd vrijgemaakt om ons te woord te staan. Hoe is de liefde voor de honingbij ooit begonnen? "In tegenstelling tot veel andere imkers, die van jongs af aan al gefascineerd zijn door bijen of insecten, ging het bij mij heel anders. Als kind was ik helemaal niet zo lief voor bijen, wespen of hommels. Ik trok ze zelfs weleens de vleugels uit!" Gelukkig voor de bijen kwam er een omslagpunt toen Barry acht jaar oud was en hij op een andere manier naar bijen ging kijken. Gaandeweg raakte hij gefascineerd door de bij en toen hij eenmaal een mentor vond die hem begeleidde was de liefde voor de bij definitief een feit. "Ik ben ooit aan een imkercursus begonnen, maar die heb ik niet af kunnen maken. Ik heb echter het geluk gehad dat ik een heel goede leermeester heb gehad - een imker uit Halle met wel honderd bijenkasten. Hij heeft me echt alle kneepjes van het imkervak bijgeleerd." Tel daarbij het feit op dat Barry oorspronkelijk werkzaam was in de bosbouw en dus ook veel van bomen en planten weet die goed voor bijen zijn. Is hij overigens de enige imker in Bergh? "Volgens mij is er nog één andere imker, maar die heeft zijn kasten buiten de gemeentegrenzen staan. Mijn bijen staan echt in 's-Heerenberg."

Nu de lente weer is begonnen, is er voor een imker ook weer steeds meer werk te doen. Barry is binnenkort weer ieder weekend bij zijn bijen te vinden. "Soms ga ik doordeweeks ook nog even kijken. Het is een heerlijke hobby. Bij de bijen kom ik altijd helemaal tot rust." Barry's beroep heeft trouwens een groot voordeel. Hij heeft zelf flinke ladders én geen hoogtevrees, dus wordt hij steeds vaker ingeschakeld als er ergens een bijenzwerm hoog in een boom hangt. "Vorig jaar ben ik wel vijf keer ingeschakeld om een bijenzwerm uit bijvoorbeeld een boom te scheppen. Die volken hou ik niet zelf, maar geef ik altijd weg. Ik vind zeventien bijenvolken genoeg! Zo blijft het een leuke hobby."

Barry Bij is, zoals zijn bijnaam al doet vermoeden, niet in te schakelen als er ergens een wespennest in 's-Heerenberg zit. "Dat is weer een heel andere tak van sport. Je mag ook niet zomaar als imker een wespennest verwijderen. Laat mij maar lekker met de bijen bezig zijn. Dat is voor mij meer dan genoeg!"

Meer berichten