Susan Willemsen beschikt in het consultatiebureau over een eigen hoekje vol met boekjes voor kinderen van 0 tot 4 jaar. (foto: Elsie Schoorel)
Susan Willemsen beschikt in het consultatiebureau over een eigen hoekje vol met boekjes voor kinderen van 0 tot 4 jaar. (foto: Elsie Schoorel) (Foto: )

Baby's kunnen genieten van boekjes

Sinds 6 mei is in 's-Heerenberg een BoekStartcoach te vinden, op het consultatiebureau van Yunio in Gouden Handen: Susan Willemsen van Bibliotheek Montferland. Zij vertelt hoe kinderen van drie maanden al plezier kunnen hebben van boekjes en woorden oppikken dankzij het voorlezen.

's-Heerenberg – Het fenomeen BoekStart is een nationaal initiatief om het voorlezen aan kinderen van 0 tot 4 te promoten. Wanneer een baby ongeveer 3 maanden is, stuurt de gemeente de ouders een brief met een waardebon voor een gratis BoekStart-koffertje, op te halen bij de Bibliotheek waar ze hun baby meteen als lid kunnen inschrijven. In het koffertje zitten onder meer een stoffen babyboekje en een kartonnen boekje.

Samen een boekje lezen, de plaatjes bekijken en verhaaltjes vertellen – dit versterkt de band tussen ouder en kind, zegt Petra Fröhlich, die het project vanuit Bibliotheek Montferland coördineert. "En kinderen die als baby zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het is voor ons ook een manier om laaggeletterden te bereiken. Er zijn best veel mensen die grote moeite hebben met lezen. We proberen ze uit de vicieuze cirkel te krijgen."

De Boekstartcoach geeft ouders een duwtje in de rug om het lezen op te pakken. Deze functie is Susan Willemsen op het lijf geschreven. "Ik werk al 26 jaar in bibliotheken, ben gek op lezen en ik vind het heel erg leuk om voor te lezen; dat doe ik bijvoorbeeld bij de Zwarte Cross. Bovendien vind ik het leuk om anderen enthousiast te maken voor boeken."

Dit demonstreert ze bij een vader die met zijn zoontje voor controle het consultatiebureau is binnengelopen. Ze wijst hem op de mogelijkheden om met het kleintje te gaan lezen, bijvoorbeeld op woensdagmiddag en zaterdag in de bibliotheek. Hij reageert dat hij op woensdagmiddag moet werken en dat zaterdag vaak vol zit met bezoek aan zwembad en dierentuin. "Maar de bibliotheek is ook een leuk uitje", repliceert Willemsen.

Deze vader is nog niet overtuigd, maar soms kost dat even tijd. Fröhlich: "Er ontstaat een vertrouwensband met zo'n coach. Susan is ook regelmatig te vinden in de Bibliotheek en daarmee dus een bekend gezicht voor ouders en kinderen."

Lezen draagt niet alleen bij aan de taalontwikkeling maar kan ook ondersteunend zijn bij opvoedtaken, vertelt Susan Willemsen: "Er zijn allerlei boekjes met thema's, bijvoorbeeld over op de po gaan, of een broertje of zusje krijgen. Alle boekjes zijn helemaal afgestemd op baby's en peuters, die graag dingen aanraken; vandaar boekjes van stof die zacht zijn of die knisperen en waarbij je pagina's kunt uitklappen. En felle kleuren vinden ze ook mooi. We gaan bovendien mee met de tijd en bieden ook digitale prentenboeken."

Omdat het BoekStart-koffertje in Montferland tien jaar bestaat, worden er in sommige koffertjes in september gouden bikkels gestopt. Wie een bikkel vindt, krijgt een gratis boekenpakket.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden