Bewoners van de Hooglandseweg hingen 60 km borden op en roepen weggebruikers op om hun straat niet als racebaan te gebruiken.
Bewoners van de Hooglandseweg hingen 60 km borden op en roepen weggebruikers op om hun straat niet als racebaan te gebruiken. (Foto: Karin van der Velden)

Altijd bang voor ongevallen

Karin van der Velden

Hooglandseweg is een racebaan

De bewoners van de Hooglandseweg (N815) in Braamt zijn het helemaal zat dat automobilisten en motorrijders hun straat als een racebaan gebruiken. Op vrijdagavond 31 mei hebben ze daarom 60 km borden aan lantaarn- en verkeerspalen bevestigd.

BRAAMT - Met de borden doet de buurt een beroep op verkeersdeelnemers om zich aan de maximum snelheid te houden. Erica Kuster denkt ook dat niet goed bekend is dat op deze weg maar zestig kilometer per uur mag worden gereden. Er staan aan weerszijden van de weg weliswaar borden die dit aangeven, maar alle borden die ertussen stonden zijn een tijd geleden weggehaald, omdat de gemeente Montferland kiest voor minder verkeersborden in het straatbeeld. Dat wegbelijning buiten de bebouwde kom aangeeft hoe hard je mag, is ook niet bij iedereen bekend. Belijning aan weerszijden van de weg laat zien het het om een 60 km weg gaat. Dit zijn wegen waaraan woningen, boerderijen, en landbouwpercelen liggen. Er zijn op deze wegen allerlei soorten weggebruikers en grote snelheidsverschillen tussen de weggebruikers onderling.

Zo steekt Karin Tukker regelmatig met haar paard de weg over. Dat is al spannend, maar om in het bos te komen, moet ze nog een stukje over het fietspad. Het is niet prettig als het verkeer dan langs raast, een paard zou zomaar kunnen schrikken en de gevolgen zijn dan niet te overzien. Cees Westera geeft aan dat het in- en uitrijden steeds weer spannend is. Zelfs als je ruim van tevoren aangeeft dat je wilt afslaan, is er de angst dat iemand met hoge snelheid achterop rijdt. Rijd je wel netjes 60, dan halen auto's en motoren je met hoge snelheid in. De oprit van Patrick Ratering loopt af richting de weg en hij staat soms doodsangsten uit als zijn kinderen wegfietsen. Stel je voor dat er een de bocht niet op tijd maakt.

Dieren zijn al regelmatig slachtoffer geworden van de hoge snelheden. Er werden verschillende reeën aangereden, buurtbewoners treffen die dan dood of half levend in hun tuin aan. Ook meerdere katten, een vos en een das werden slachtoffer.

Erica Kuster nam contact op met de gemeente. Helaas zijn er de komende tijd geen middelen om de weg aan te passen. Dat zou bijvoorbeeld met obstakels kunnen, die al wel op de Zeddamseweg zijn aangelegd. Van 3 tot en met 14 juni is de rondweg tussen Doetinchem en Zeddam afgesloten, het verkeer op de Hooglandseweg zal dan flink toenemen. Daarom hebben bewoners nu de 60 km borden opgehangen.

Toen Erica met andere aanwonenden ging praten, bleek dat meerdere bewoners al contact hadden met de gemeente. Daardoor is er zelfs tweemaal een snelheidscontrole gehouden. De eerste keer werden er binnen twintig minuten twintig automobilisten bekeurd voor een snelheidsovertreding van meer dan 80 km/uur.

Meer berichten