Voorzitter Henny Gervers ziet het ledenaantal van de vereniging de laatste jaren weer flink groeien. (foto: Karin den Otter-Van der Velden)
Voorzitter Henny Gervers ziet het ledenaantal van de vereniging de laatste jaren weer flink groeien. (foto: Karin den Otter-Van der Velden)

Ledenaantal groeit bij jubilerende club

Bridge is moeilijk, bridge is saai, bridge is elitair. Zo maar wat vooroordelen die Henny Gervers, voorzitter van Bridgeclub Montferland, regelmatig hoort. Toch groeit het ledenaantal van de vereniging uit Zeddam. Het idee van een kennismakingsclinic werkte en vindt navolging bij andere bridgeclubs.

ZEDDAM - Vijfentwintig jaar geleden werd in Zeddam het initiatief genomen om in groepsverband te gaan bridgen. Het uitgangspunt was om uitdaging in combinatie met gezelligheid te ervaren, met minder aandacht voor wedstrijd en competitiebridge. Het begon met ongeveer twintig mensen en één avond bridge per week, maar het initiatief groeide al snel uit tot BC Montferland, met zo'n zestig leden.

Bridge was ooit een sport voor de elite. Notabelen die in de herensociëteit een kaartje legden. Een spel voor de zakenwereld en universiteiten. Wellicht ontstond daardoor ook de gedachte dat het een moeilijk spel is. Met de democratisering in de zestiger jaren werd bridge meer een spel voor iedereen. En toen de Avro in 1984 een televisiecursus bridge startte, werd het heel populair. Landelijk gezien groeide het aantal bridgers met een paar duizend per maand.

BC Montferland zag het ledenaantal uiteindelijk weer dalen. Acties om mensen voor bridge te interesseren door beginnerscursussen, leverden niets op. Het bestuur vond dat de drempel nog lager moest en bedacht een kennismakingsclinic. Gratis en zonder enige verplichting, konden mensen kennis maken met de bridgesport. Ervaren dat iedereen het kan leren en dat het zeker niet saai is. Na de clinic was er wel interesse om een cursus te volgen. Bridgers die enkele jaren geleden niet het verschil wisten tussen harten en klaver spelen nu in de top van de vereniging.

Wie bridget raakt nooit uitgeleerd. Bridgen is een sport, door training word je beter. Fanatieke bridgers kopen boeken en cd's, het internet staat vol instructiefilmpjes. Het spel kent verschillende niveaus, tijdens bridgeavonden wordt daarmee rekening gehouden. Een wedstrijdcommissie bepaalt tegen wie je speelt, zodat je wordt uitgedaagd op je eigen niveau. De geluksfactor is groot, succes hangt af van de kaarten die je pakt. Maar bij bridge kun je zelfs met slechte kaarten nog invloed hebben op het verloop van het spel. Dat maakt het ook zo spannend.

Ook het sociale aspect is belangrijk. Men zegt wel: "Als je niet op tijd met bridgen begint, zorg je niet goed voor je oude dag." Twee paren spelen tegen elkaar. Wie alleen komt, wordt gematcht aan iemand die op hetzelfde niveau speelt. BC Montferland heeft leden die voor de gezelligheid in het dorpshuis komen en aan de andere kant is er een groep, die 's morgens al een warming up doet. Bridgers spreken ook regelmatig af om in huiselijke kring te spelen. Een afspraak is tijdens de bridgeavonden gemakkelijk gemaakt.

Wie wil kennismaken met bridge, kan op maandag vanaf 19.30 uur binnenlopen in het dorpshuis in Zeddam. Er zijn regelmatig kennismakingsclinics.

Meer berichten