Als gastvrouw van Stadsmuseum Bergh ontvangt José Pelgrim iedereen die meer wil weten over de lokale geschiedenis. (foto: Elsie Schoorel)
Als gastvrouw van Stadsmuseum Bergh ontvangt José Pelgrim iedereen die meer wil weten over de lokale geschiedenis. (foto: Elsie Schoorel) (Foto: )

Oog voor de mens en diens historie

In deze serie zetten we vrijwilligers in de gemeente in het zonnetje. Dit keer staat José Pelgrim (67) centraal, vrijwillig gastvrouw bij Stadsmuseum Bergh.

's-Heerenberg - José Pelgrim is geboren in Azewijn, maar woont al sinds haar veertiende in 's-Heerenberg. Daar runde ze jarenlang een kapsalon, totdat ze mede door gezondheidsklachten moest stoppen met werken en de zaak verkocht. "Toen heb ik even met mijn ziel onder mijn arm gelopen. Mijn zus stimuleerde me om weer actief te worden. Ik ben naar zorgcentrum Gertrudis gestapt en ben daar vrijwilligerswerk gaan doen, wat ik nu ook nog elke maandag doe. De ene week gaan we bloemschikken, de andere week iets bakken of koken."

Als voormalig kapster en betrokken inwoonster van Bergh kent ze erg veel mensen, waaronder Hans Hegman, die een paar jaar terug met plannen rondliep voor een museum. "Ik was meteen enthousiast en ben in de voorbereidingsfase naar de vergaderingen geweest. Toen was het nog de ver-van-mijn-bedshow. Maar in 2017 is het museum geopend en het is geweldig."

Dus is het voor haar vanzelfsprekend om zich voor het museum in te zetten. "Ik geef als gastvrouw rondleidingen, minimaal één keer in de veertien dagen. Ik verkoop toegangskaartjes, vertel globaal het verhaal, laat de film zien, geef antwoorden op vragen. Het verhaal van de vijf dames hebben we op audiotour, maar hoe leuk is het om ook persoonlijk nog wat te vertellen, bijvoorbeeld wat er allemaal voorafging aan de veroordeling van Mechteld ten Ham. Ik ga alleen niet in kostuum lopen, dat is niks voor mij."

Ze leidt ook groepen rond. "Een keer kwam er bij toeval een groep jongeren uit Urk binnen. Die kwamen eigenlijk om te schuilen maar hadden wel een budget, dus vroegen met frisse tegenzin wat het kostte. En uiteindelijk vonden ze het enorm leuk!"

Ze is enthousiast over de interessante mensen die ze ontmoet in het museum. "Zoals mensen die hier hun geschiedenis hebben liggen. Van hen hoor je soms heel persoonlijke dingen. Ook als het een keer stil is, is er altijd iets te doen. Ik ga bijvoorbeeld de geschiedenisboeken lezen. En dan kun je je medevrijwilliger beter leren kennen, want je werkt altijd met z'n tweetjes."

De onderlinge sfeer is erg fijn, vindt ze ook. "Ik kreeg een bloemetje onlangs na een operatie, superlief. En we worden van alle kanten geholpen, bijvoorbeeld met bijscholingscursussen."

José Pelgrim hoopt dat er nog meer mensen uit 's-Heerenberg als vrijwilliger in het museum komen. "Dat ze zich bewust worden van hun eigen geschiedenis, het verhaal achter de stad en de omgeving."

Zelf ervaart ze het als een verrijking naast alle andere dingen die ze graag doet, zoals koken, fietsen, wandelen en op haar kleindochter passen. En natuurlijk haar werk voor de ouderen in Gertrudis. "Ik kan me druk maken om de mensen die in 1650 hebben bestaan, maar ik vind de mensen van nu ook erg belangrijk."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden