Mientje Jansen voelt zich als een vis in het water in het Servicepunt. (foto: Elsie Schoorel)
Mientje Jansen voelt zich als een vis in het water in het Servicepunt. (foto: Elsie Schoorel)

Een pak melk, eieren en een praatje

In deze serie zetten we vrijwilligers in de gemeente in het zonnetje. Dit keer staat Mientje Jansen (73) centraal, vrijwillig medewerkster van het Servicepunt Braamt.

Braamt - Ooit was Mientje Jansen (73) kraamverzorgster, maar daar stopte ze mee omdat er kinderen kwamen. Toen ze weer aan het werk wilde, kon ze terecht bij de bakkerij in Braamt, waar ze 25 jaar werkte. Nadat dat was opgehouden, ging ze niet achter de geraniums zitten. "Mijn man is overleden en sindsdien ben ik alleen, maar ik ben elke dag bezet. Mijn kleinkinderen redden zichzelf wel inmiddels, al gaan ze graag met me naar de stad, maar ik zit bijvoorbeeld op de schietvereniging, bij de vrouwenvereniging, van alles."

Toch aarzelde ze geen moment toen de folder in de bus lag over de start van het Servicepunt in Braamt, nu anderhalf jaar geleden. "Ik heb direct aangegeven dat ik bereid was om te helpen. Ik vind het een hartstikke leuk initiatief. Ik ga graag met mensen om en het is werk dat mij past."
Meestal staat ze twee dagdelen per week in het Servicepunt, waar allerlei verse producten zoals brood en groenten maar ook vele kruidenierswaren verkrijgbaar zijn. "Ik werk hier op maandagochtend en donderdagmiddag. Als de nood aan de man is kom ik ook wel eens dinsdag en in vakantietijd ook wel een vierde keer."

Ze neemt bestellingen in ontvangst en legt deze in de schappen ("vakken vullen"), bedient de kassa en maakt een praatje met de klanten. Want het Servicepunt fungeert niet alleen als winkeltje maar is ook een ontmoetingsplek waar mensen een kopje koffie komen drinken. "Dat mag voor een vrije gift. Vroeger was hier een winkelstraat, nu zijn wij de enige plek waar je iets koopt én elkaar kunt ontmoeten. De nieuwtjes worden hier snel verhandeld. Als er een huis te koop staat, weten wij het. De meeste mensen komen niet alléén om koffie te drinken en nemen een paar eieren of een pak melk mee."

Ze staan altijd met z'n tweeën. "Als de een even naar het toilet moet in het Dorpshuis, kan de deur dus gewoon openblijven." De dertig vrijwilligers die dit werk doen, staan altijd voor elkaar klaar, zegt Mientje. "Bijna iedereen zit op de WhatsApp-groep en als iemand een keer niet kan wegens ziekte bijvoorbeeld wordt er snel gereageerd. De deur heeft nog nooit dicht gezeten."

Ze redden het met deze groep, maar mensen zijn altijd welkom om zich aan te melden. "Want dan ben je nog flexibeler met het rooster."

Ook een van de taken is het rondbrengen van de flyer die elke maand gedrukt wordt, met de laatste nieuwtjes en aanbiedingen. Bijvoorbeeld over de verkoop van vis, waar ze kort geleden mee gestart zijn. "Die flyer verspreidt ieder in de eigen wijk. Ik breng er zeventig rond."

Mientje doet het allemaal met plezier. "Zolang ik kan lopen blijf ik hier werken. Het is hartstikke leuk werk en ik heb er geen minuut spijt van gehad. Mensen zijn erg blij met het Servicepunt en daar doen we het ook voor."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden