Louis van Andel bij de zonnepanelen waarmee de warmtepomp van stroom voorzien wordt. (foto: Elsie Schoorel)
Louis van Andel bij de zonnepanelen waarmee de warmtepomp van stroom voorzien wordt. (foto: Elsie Schoorel)

Wooncomfort en duurzame aanpak

Zonnepanelen, een warmtepomp, van het gas af. Hoe pak je dat aan als huizenbezitter? Het kan helpen om te zien hoe anderen het gedaan hebben. Daarom hield Het Energieloket op 2 november de Achterhoekse Duurzame Huizenroute. 32 huizen in de Achterhoek deden mee, vier in Montferland, waaronder de woning van de familie Van Andel.

Beek – In 2016 kochten Louis en Nicole van Andel een huis uit 1920 aan de Peeskesweg. Het pand was al redelijk goed geïsoleerd, maar wel traditioneel gestookt en niet goed warm te krijgen, vertelt Louis van Andel. "Voor het comfort wilden we graag vloerverwarming. En daarnaast wilden we van het gas af en verduurzamen, om ons steentje bij te dragen. We zijn geen klimaatpuristen maar we begrijpen wel dat de wereld moet veranderen en dat we af moeten van de fossiele brandstoffen."

Volledig van het gas af bleek echter nog een brug te ver, vervolgt hij. "Ons werd aangeraden om een hybride systeem te nemen: een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel. Omdat het een oud huis is, dachten dat we het niet te redden met alleen een warmtepomp. We hebben voor de zekerheid in de woonkamer twee radiatoren aangelegd. Maar die hebben we nog nooit aan gehad, dus de warmtepomp doet prima z'n werk. Alleen om te douchen gebruiken we de cv-ketel."

De warmtepomp is een behoorlijk groot object en staat buiten. Louis laat weten dat de geluidsoverlast ervan hem meevalt. "Ik vind het zelfs een aangenaam geluid, licht zoemend. Maar hij staat wel op een afstandje van het huis."
Om de pomp van stroom te voorzien hebben ze zonnepanelen aangeschaft, die in de tuin staan. "Ik vind zonnepanelen op daken gewoon lelijk. Op de grond is de opbrengst minder optimaal dan op het dak, maar we hebben gekozen voor esthetische overwegingen. Wij vinden dit een schattig huis en dan ga je geen zonnepanelen op leggen. Als je het doet omdat je erin gelooft, moet het ook mooi kunnen zijn."

€ 25.000,00

Het was wel een flinke investering, geeft Louis toe. "Alles bij elkaar heeft het rond de € 25.000,00 gekost, een bedrag waar je wel even tegenaan hikt. We hebben daarvan een paar duizend euro teruggekregen via subsidies. En onze maandelijkse lasten zijn nog maar 30 procent ten opzichte van ons vorige huis. Maar het economische verhaal was voor ons niet doorslaggevend. We hebben het vanuit overtuiging gedaan."

En het biedt enorm comfort, ook al was het in het begin wennen, zegt Louis. "We zijn heel erg gewend om aan een knop te draaien en steeds de temperatuur te regelen. Maar eigenlijk moet je van dit systeem afblijven. Ik heb de thermostaat nu al een jaar niet aangeraakt. Wij hebben nu een constante temperatuur van 20,5 graden, ook in de zomer. Dan zorgt de pomp via de vloer juist voor verkoeling. De hond blijft lekker binnen als het warm is. Dus het is comfortabel wonen en we dragen ons steentje bij. Ik ben er trots op."

Meer berichten