Tonia Vriezen regisseert de voorstelling De Jantjes. (foto: Karin van der Velden)
Tonia Vriezen regisseert de voorstelling De Jantjes. (foto: Karin van der Velden)

Tonia Vriezen regisseert De Jantjes

Het idee om met voorstellingen van De Jantjes honderd jaar toneel in 's-Heerenberg te vieren kwam van Tonia Vriezen: "Het is anders dan de standaard toneelstukken, maar toch een klassieker, die veel mensen aanspreekt."

's-Heerenberg - Dat de keus voor De Jantjes een schot in de roos was, blijkt. De vier geplande voorstellingen zijn zo goed als uitverkocht. Daarom is er nu een vijfde voorstelling gepland op zondagmiddag.

Tonia Vriezen kwam in contact met amateurtoneel door de fotograaf die tijdens haar huwelijk met Ton foto's maakte. Hij was ook regisseur bij een amateur toneelvereniging. Omdat er iemand uitviel, nam de toen 21-jarige Tonia een rol over. Vanaf toen was er de passie voor toneel, zegt Tonia: "Het is gewoon een virus. Soms denk ik, nu is het klaar, maar stoppen kan ik nog niet." Haar carrière begon ook met een musical, De Kunst wordt duur betaald. Op een gegeven moment dacht Tonia "Ik sta steeds op het toneel, maar ik wil er ook wel eens eens achter en voor staan." Ze volgde de opleiding regisseur bij Het Gelders Centrum voor Amateurtoneel. Een driejarige opleiding, die werd afgerond met een certificaat, dat ze in 1988 behaalde met een voorstelling bij Toneelvereniging Vrolijk in Kilder. Tonia vertelt daarover: "Er was destijds een afgevaardigde van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur bij. Er waren landelijk nog maar twintig regisseurs, waarvan in Gelderland drie."

In 's-Heerenberg waren er toen twee toneelverenigingen. Voor de katholieken was er Toneelvereniging Alfons Ariëns en voor de protestanten Berghs Opwaerts. De verenigingen werkten steeds meer samen en fuseerden toen ze allebei onderdak kregen in het Barghse Huus. De nieuwe naam werd Theater 2000.

Tonia bezocht toneeluitgeverijen in de zoektocht naar een stuk om uit te voeren bij het honderdjarig jubileum. Dat De Jantjes honderd jaar geleden voor het eerst werd uitgevoerd was natuurlijk wel grappig. "Het is eigenlijk volkstoneel met zang en dans." vertelt Tonia. "Door de jaren heen is er een musical van gemaakt. Het is al door veel verenigingen gebracht, misschien is het wel de eerste musical ooit die in Nederland werd gespeeld. En het eerste stuk dat door amateurverenigingen is opgevoerd."

Er werken heel wat mensen mee aan De Jantjes. Tonia noemt naast de toneelspelers en figuranten, de musici, grime, technische commissie en decorbouwers. Kunstenaar Nol Schrijvers ontwierp het decor met Amsterdamse plaatjes van honderd jaar geleden als inspiratie: "Hoe zitten de gevels in elkaar, welke stenen werden gebruikt? Veel hout, dat viel wel op. Misschien omdat het goedkoper was en minder zwaar? Dat was misschien van belang omdat Amsterdam op palen werd gebouwd." Willy Spekking werkt met mensen van de technische commissie elke avond in Het Hok. Elke zaterdagochtend wordt er gerepeteerd met zangdocente Ans Lips-Wissink en pianiste Maria Woerde: "Het gaat om het overbrengen van de emotie, met overtuiging. En dat lukt!"

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden