Titus achter de originele pianola. Die wordt nu opgeknapt zodat er met ouderen gezongen kan worden. (foto: Karin van der Velden)
Titus achter de originele pianola. Die wordt nu opgeknapt zodat er met ouderen gezongen kan worden. (foto: Karin van der Velden)

Muziek verbindt privé en werk

Omdat hij van zijn ouders toch naar de kerk moest, ging Titus Aaldering van Huifkarcentrum Bergh en Zorgboerderij De Hettenheuvel, zingen bij het kinderkerkkoortje in Zeddam. Dat was een goede combinatie. Toen hij een jaar of dertien was, hield het even op. Je kon toen eigenlijk ook nergens anders zingen. Muziek bleef altijd een belangrijke rol spelen.

Loerbeek - Titus ging in de zorg werken en daar werd heel veel met muziek gedaan: "Ik speelde een beetje gitaar en piano, voor mijn kinderen speelde ik later ook kinderliedjes en zongen we samen. Zo maakten mijn zoons ook van jongs af aan kennis met muziek. Zij gingen naar de muziekschool en speelden bariton en klarinet. In de pubertijd kregen ze andere interesses, maar ik merk wel dat ze muzikaal iets mee hebben gekregen. Ik probeer ze altijd te verleiden om naar het Ettens mannenkoor te komen."

Daar zingt hij sinds een kameraad van hem Titus meenam naar een repetitie: "Ik heb een stemtest gedaan en mocht blijven. Inmiddels zing ik er 26 jaar." Titus is bariton. Met een groot bereik, want hij kan ook een heel eind met de bassen mee en tweede tenor lukt ook nog wel.

Inmiddels zit Titus bij het beroemde mannenkoor in het bestuur: "Het is een hele gezellige club, een hele hechte club. Bijna alle leden doen nog iets naast het zingen. We hebben een reiscommissie, muziekcommissie en concertcommissie. Met z’n allen ben je het Ettens mannenkoor. Zelfs een middag muziek in de mappen doen, wordt met een groepje gezellig. Afgelopen september hebben we met 78 zangers een concertreis naar Praag gemaakt. Veel koren sterven langzaam de ouderdomsdood. Maar bij ons worden zelfs jongens van zeventien en achttien lid."

Bij de Saloonboys, zingt Titus met twaalf andere leden heel ander repertoire, musical en populaire nummers. Om de donderdag wordt in het horecadeel van het huifkarcentrum gerepeteerd. "We treden ook op en gaan een keer per jaar met de huifkar op pad. Dan zingen we waar het leuk is. Bijvoorbeeld bij een horecagelegenheid, in ruil voor een consumptie. Voor onszelf een hele leuke dag." Ook een solo gaat Titus niet uit de weg. Zangcoach Amanda ten Brink perst Titus dan echt uit. Voor de komende kerstconcerten studeert Titus op het bekende lied Cantique De Noël.

"Muziek is ontspannend, je bent met andere dingen bezig dan je werk." Maar muziek komt ook in het werk van Titus terug. Op 21 november komt Theo Scholten 's middags accordeon spelen, speciaal voor mensen met een geheugenstoornis: "Even terug in de tijd met ouderwetse muziek, want die liedjes zitten nog goed in het hoofd." Dat kan binnenkort ook met de pianola die Titus onlangs kocht en die hij met hulp van de pianolavereniging restaureert. "Het is een piano, maar je kunt ook een rol erop zetten. Even trappen en dan doet ie het. Rond 1920 was dit de manier om mechanische muziek te laten horen. In de kast liggen al zo'n 100 rollen, daar komen er nog 200 bij."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden