Onlangs werden er vier cheques overhandigd aan het Prinses Máxima Centrum. (foto: Martie Seesing)
Onlangs werden er vier cheques overhandigd aan het Prinses Máxima Centrum. (foto: Martie Seesing) (Foto: Martie Seesing)

Cheques voor Prinses Máxima Centrum

Een flinke delegatie van Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding heeft dinsdag 19 november een viertal cheques aangeboden aan het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Een flink deel daarvan was de opbrengst van de Habru Duivendag (€ 22.500,00) en van de GolfdagBergh (€ 50.000,00).

'S-HEERENBERG/UTRECHT - Heel bijzonder was de cheque van € 10.000,00 van Riet Bodd, een geweldig bedrag dat ze in vier jaren bijeenbracht met de verkoop van eigengemaakte jam, tijdens de Habru Duivendag en op diverse braderieën. Dat allemaal terwijl ze zelf aan kanker lijdt. De vierde cheque van € 3.000,00 euro was de opbrengst van de verloting tijdens de Habru Duivendag. De groep werd ontvangen door bioloog/professor Leendert Looijenga, die sinds 1989 aan het Prinses Máxima Centrum verbonden is en door Marijn Brummelhuis van de Maxima Foundation. Beiden verzorgden een uitgebreide rondleiding door het grootste kinderkankercentrum van Nederland. "Het centrum is ontworpen door een scholenarchitect en niet door een architect die ziekenhuizen ontwerpt. Hij liet de wensen van ouders en hun zieke kinderen meewegen in zijn ontwerpen. Daardoor voelen kinderen zich eerder thuis en ervaren ze minder stress. Het geheel is emotioneel en confronterend, dus is het belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen'', aldus professor Leendert Looijenga.

In het centrum is werkelijk alles aanwezig om de kinderen en hun ouders gerust te stellen. Zo is er een schooltje met acht leerkrachten. Speciaal hiervoor kon fotograaf Martie Seesing een pakket Montessori-leermiddelen aanbieden van de firma Heutink in Zelhem. Van de firma Kaemingk uit Aalten konden zes kisten met kerstdecoraties voor het Prinses Máxima Centrum aangeboden worden. Er zijn mooie appartementen waar ouders met hun zieke kind kunnen verblijven. Deze zijn rondom een buitenspeelveld aangebracht. Het Prinses Máxima Centrum is met een overdekte honderdzestig meter lange loopbrug verbonden met het Wilhelmina Kinderziekenhuis, waardoor over en weer bepaalde afdelingen gebruikt kunnen worden. In de entreehal is een balie van het VOKK, de Vereniging van Ouders van Kinderen met Kanker, waar informatie over de activiteiten van het VOKK verkrijgbaar is. Aan het VOKK heeft Bergh in het Zadel ook bijdragen verleend, waaronder een bungalow op Stroombroek in Braamt en kralen voor de kralenketting. Ieder kind met kanker ontvangt een kraal voor elke behandeling die het ondergaat.

Samenwerking wordt in het Prinses Máxima Centrum met hoofdletters geschreven en dan doelt men de samenwerking tussen artsen, onderzoekers en laboratoria. In Utrecht komt men steeds dichter bij proefdiervrij onderzoek. Gloednieuw in het Prinses Máxima Centrum is het auditorium op de bovenste verdieping waar 250 personen lezingen bij kunnen wonen. De ruimte wordt ook gebruikt voor de traditionele vrijdagborrel.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden