De burgemeester ontvang het eerste exemplaar van de brochure over armoede die deze week bezorgd wordt. (foto: Karin van der Velden)
De burgemeester ontvang het eerste exemplaar van de brochure over armoede die deze week bezorgd wordt. (foto: Karin van der Velden)

Tien jaar voedselbank in Montferland

De Voedselbank in Montferland bestaat tien jaar. Niet iets om heel feestelijk te vieren, maar wel een moment om stil te staan bij armoede. En een goede gelegenheid om hiervoor aandacht te vragen. Dat doet de Voedselbank met een brochure die bij 15.000 huishoudens wordt bezorgd.

DIDAM - Burgemeester Peter de Baat kwam donderdagmiddag naar Meulenvelden om Martin Gerrits, een van de oprichters van Voedselbank Montferland een Koninklijke Onderscheiding op te spelden. Natuurlijk stond hij stil bij het tienjarig bestaan van de Voedselbank in Montferland. En de burgemeester nam het eerste exemplaar in ontvangst van de brochure Armoede.

Peter de Baat vertelde dat zijn familie het niet zo rijk had en dat dit vooral in de Sinterklaasperiode duidelijk werd. Zijn vader vertelde weleens: "Hoe hard we ook schreeuwden en zongen, er kwam nooit iets in ons schoentje." In Montferland moeten 350 gezinnen van een bijstandsuitkering rondkomen. In deze gezinnen is de decembermaand niet zo feestelijk. Toch is de Montferlandse burgemeester ook optimistisch, in andere vergelijkbare gemeenten is het aantal bijstandsgezinnen hoger: "In Montferland wordt ingezet op het hebben van werk. En dat is heel belangrijk om uit de armoede te kunnen komen, hoewel zelfs het hebben van werk niet de garantie geeft dat er geen armoede is."

Iedereen kan in financiële problemen komen, stelt voorzitter Ton Vriezen in het voorwoord van de brochure: “Je zult het er zelf wel naar gemaakt hebben, hoor je nog wel eens. Het is voor sommige mensen onvoorstelbaar dat armoede aan pech te wijten is. Pech dat je op de verkeerde plek geboren bent. Pech dat je werd ontslagen. Pech dat je nooit geleerd hebt met geld om te gaan. Pech dat je failliet bent gegaan. Armoede zal jou niet overkomen, als je maar genoeg je best doet. Deze brochure brengen we uit om armoede onder de aandacht van inwoners van Montferland te brengen, met de mogelijkheden die er zijn voor onze meest behoeftige inwoners."

In Montferland maken zo’n 75 gezinnen met een inkomen onder landelijk vastgestelde normen, gebruik van de Voedselbank. De Voedselbank voorkomt ook dat voedsel wordt verspild. Het gaat meestal om voedsel dat niet meer geschikt is voor verkoop. Bijvoorbeeld omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is, terwijl het voedsel nog wel van uitstekende kwaliteit is. Of als de producent een verpakkingsfout heeft gemaakt. De Voedselbank krijgt ook seizoensgebonden voedsel van diverse groentetuinen.

Mensen zijn goed in het verbergen van armoede. Eergevoel maakt dat ze niet om hulp vragen. Terwijl het op tijd hulp vragen juist grote problemen voorkomt. De instanties die hebben meegewerkt aan de brochure die deze week bij alle Montferlandse huishoudens bezorgd wordt, bieden op een verschillende en laagdrempelige manier hulp. Op de achterkant van de brochure staan contactgegevens voor mensen die hulp nodig hebben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden