Jurgen heeft even geen tijd voor zijn hobby. December is de drukste maand van het jaar. (foto: Karin van der Velden)
Jurgen heeft even geen tijd voor zijn hobby. December is de drukste maand van het jaar. (foto: Karin van der Velden)

'Je vindt het niets of helemaal geweldig'

Wie Jurgen Straatsma van Primera De Moriaan op Facebook volgt, ziet dat golf zijn grote hobby is. Toch leek het hem heel lang een saaie sport. Zelfs nog toen hij zes geleden tijdens een vakantie in Italië een 'balletje ging afslaan'. Toch deed hij mee aan een cursus om zijn golfvaardigheidsbewijs te halen. Toen heeft het golfvirus Jurgen gegrepen.

DIDAM - Golf werd lang gezien als een elitaire bezigheid, maar dat is inmiddels wel veranderd. Als je achttien holes loopt, leg je maar liefst twaalf kilometer af. Dat doet Jurgen elke zondagmorgen. Samen met zijn zwager Frank Hageman (van Gilsing Herenmode) staat hij om half acht op de baan bij de Keppelse Golfclub.

Toen een goede vriend Frank en hem vroeg of ze wilden proberen het golfvaardigheidsbewijs te halen, ging Jurgen toch maar mee. Er ging een hele groep, de cursus bestond uit twee zaterdagen theorie en wat praktijk. Dat was te overzien. Dat het virus hem zo te pakken zou krijgen, had Jurgen nooit gedacht. Elke zondagmorgen wordt er gegolfd en in de zomer ook altijd nog wel een keer 's avond.

"Het gaat erom dat je zondagmorgen die baan op loopt, de telefoon uitzet en geniet van de natuur en van de sport." Altijd met zwager Frank, die getrouwd is met Dominique, de zus van Jurgens vrouw Peggy. Zelfs als ze samen op vakantie gaan, wordt er op buitenlandse banen gegolfd. Bijvoorbeeld in Italië, op een luxe baan en in een fijn klimaat.

De echtgenotes van Frank en Jurgen hebben helemaal niets met golf, maar vinden het wel leuk dat hun mannen een fijne hobby hebben. "Ze zullen nooit zeggen 'ga je nu alweer'. Peggy gaat hardlopen, onze dochter werkt bij Shell Tatelaar en om twaalf uur zitten we weer samen aan tafel."

Bij Primera verkoopt Jurgen ook het blad Golfers Magazine. De combinatie met zijn passie werd door het magazine ontdekt en Jurgen kreeg een doos golfballen opgestuurd, die hij met het magazine mocht weggeven.

Het is natuurlijk altijd leuk als golfers in de winkel komen. In Didam golfen best wel veel mensen, er zijn zo'n honderdvijftig inwoners actief met de golfsport bezig. Elk jaar wordt het Diems Golftoernooi gehouden, waarbij steeds ergens anders op een golfbaan wordt gespeeld. Wie zich betrokken voelt bij Didam mag meedoen. Zo'n dertig of veertig mensen die in Didam wonen of er in het verleden gewoond hebben, gaan mee.

In de decembermaand golft Jurgen niet, dan is het bij Primera te druk. De winkel wordt veel bezocht voor kerstkaarten, cadeaukaarten en de Eindejaarsloterij. De vrije tijd van Jurgen is dan gevuld met inkopen, voorraad aanvullen en het op orde houden van de winkel. Ook bestellen veel bedrijven bij Primera keuzecadeaukaarten als eindejaarsgeschenk. Een veelzijdig cadeau, waar medewerkers alle kanten mee op kunnen. Vanaf 12 december staat de Mini van de Staatsloterij weer voor de deur. Daarvan zijn er 250 te winnen.

"Kabaal van het laatste kwartaal", zo noemt Jurgen die drukke periode van het jaar.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden