Samen werken, samen fietsen


Dagmar en Reem Kok praten tussen het werk door geregeld over hun grote hobby wielrennen. (foto: Karin van der Velden)
Dagmar en Reem Kok praten tussen het werk door geregeld over hun grote hobby wielrennen. (foto: Karin van der Velden)

Samen werken, samen fietsen

Als Reem Kok als aannemer ergens komt, hoort hij vaak “Jij hebt vroeger toch gefietst?” Het is een hobby die Reem deelt met zijn vrouw Dagmar. Via het wielrennen hebben ze elkaar ook leren kennen. Als Dagmar en Reem samen op kantoor zitten bij Aannemersbedrijf Gebroeders Kok, gaat het dan ook vaak over hun hobby.

DIDAM - "We fietsten allebei op wedstrijdniveau", vertelt Dagmar. "Reem was bij de Zwaluwen in Doetinchem en ik reed bij RTC Gelders Eiland en toen kwamen we elkaar tegen bij een wedstrijd. Reem was 19 en ik was 15."

Reem was toen net amateurwielrenner. Hij begon al heel vroeg met de wielersport. Vader Jan was een liefhebber en nam Reem mee naar koersen in de regio: "Ik kreeg een shirt van Ketting toen ik 8 was. Ik was het eerste jeugdlid, dat kenden ze toen nog helemaal niet in de wielersport. Binnen een paar jaar waren er twintig. In Didam zat Koperslager Ketting, die hadden een hele goede ploeg amateurwielrenners. Henny Kuiper, de broers Scheffer en Frits Schür, die zelfs bij het bedrijf werkte." Reem fietste voor verschillende ploegen en maakte ook deel uit van de militaire selectie.

Dagmar kwam in het wielerwereldje terecht door kennissen die lid waren bij het Gelders Eiland. "Ik vind fietsen nog steeds leuk, maar toen we trouwden, ben ik gestopt met wedstrijden. Voor dames was het in die tijd niet makkelijk. Er was maar één categorie, daarin reed de top, maar ook de beginners. Er waren weinig wedstrijden waaraan je kon meedoen."

Reem en Dagmar zitten meestal samen op kantoor van het aannemersbedrijf, Dagmar doet de hele administratie en Reem regelt samen met zijn broer Roy de uitvoering en begeleiding. Het is een familiebedrijf, waar nu de vierde generatie werkt. De oudste factuur stamt uit 1875. In opdracht van het gemeentebestuur werd de school gewit voor ƒ 24,49.

Werk en hobby lopen vaak in elkaar over. Samen met Maarten Berrevoets, Tom van Dulmen en Jolanda Strijbosch zijn Reem en Dagmar nu al bezig met het vijftigjarig jubileum van de Wielerronde Didam in 2020. Reem nam de organisatie daarvan over van zijn vader. "We doen het nu voor een ander, zoals anderen dat ooit voor ons hebben gedaan." zegt Reem. "De organisatie is wel moeilijker geworden, er zijn zoveel regels! Vroeger had ik een sleutel van de gemeentewerf, ik haalde zelf de borden op." Dagmar vult aan: "We zetten de weg af met wat lintjes, en de mensen bleven er keurig achter. Nu moeten we verkeersregelaars inschakelen. Die mensen staan de hele dag in weer en wind voor het plezier van een ander en krijgen van alles te horen." De vijf vrijwilligers houden rondom de wedstrijd activiteiten waaraan veel mensen kunnen meedoen. "Mensen doen tegenwoordig liever zelf wat dan dat ze alleen kijken." Hoewel de wielerronde de laatste jaren rondom de Nevelhorst werd gehouden zal de vijftigste editie volgend jaar waarschijnlijk weer door Didam gaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden