Arnhem wordt voor de reizigers uit de Achterhoek mogelijk sneller bereikbaar per trein.
Arnhem wordt voor de reizigers uit de Achterhoek mogelijk sneller bereikbaar per trein. (Foto: Hans van Oosterhoudt)

Voorkeursalternatief RegioExpres Winterswijk-Doetinchem-Arnhem

De provincie Gelderland, spoorwegbeheerder ProRail, regionale gemeente én vervoerders starten de laatste fase van de verkenning en werken een voorkeursalternatief uit voor de RegioExpres. Deze laatste uitwerking van het benodigde dubbelspoor tussen Didam en Doetinchem De Huet moet leiden tot voldoende informatie om goed te kunnen beoordelen of de RegioExpres kan gaan rijden.

ARNHEM - De RegioExpres is een trein die één keer per uur tussen Winterswijk en Doetinchem bij ieder station stopt, om vervolgens non-stop door te rijden naar Arnhem Centraal.
Uit de huidige ramingen blijken de kosten voor de RegioExpres tussen de 108 en 167 miljoen euro te liggen. In geval van positieve besluitvorming door Provinciale Staten kan de RegioExpres op z'n vroegst in 2026 rijden, die een reistijdverkorting van 13 tot 20 minuten met zich meebrengt naar de Randstad, Arnhem of Nijmegen.

Drukste

Deze spoorverbinding is een van de drukste van Nederland. De kans op een zitplaats in de spits voor reizigers uit de Liemers bijvoorbeeld uit Zevenaar neemt hier ook door toe,
21.000 reizigers profiteren omdat de betrouwbaarheid van de dienstregeling nog verder toeneemt doordat treinen elkaar tussen Arnhem en Doetinchem De Huet altijd kunnen passeren.
Ook kan de dienstregeling in geval van een verstoring sneller weer worden opgestart. De verwachting is dat meer mensen de trein gaan en minder kiezen voor de drukke autoweg A12. Dit draagt bij aan duurzamer reisgedrag. Bij de introductie voor de RegioExpres kan al worden voorgesorteerd op elektrificatie in de toekomst.
Een kleine groep reizigers krijgt als gevolg van de RegioExpres een langere reistijd. Een reiziger die van Varsseveld naar Didam wil reizen kan nu twee keer per uur met de stoptrein en kan blijven zitten. Met de RegioExpres erbij kan dat nog maar 1x per uur. De tweede keer per uur moet deze passagier overstappen op station Doetinchem.

Verkenning

De derde en laatste van de verkenning duurt ongeveer 1-1,5 jaar. Deze wordt uitgevoerd met ProRail, Doetinchem, Montferland, Arriva en Connexxion. De afweging of de RegioExpres er komt, wordt gemaakt in de mobiliteitsvisie van de provincie Gelderland die medio 2020 wordt verwacht. In geval van positieve besluitvorming door Provinciale Staten kan de RegioExpres op z'n vroegst in het jaar 2026 rijden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden