Foto:

Per fiets door het bos

Iedere lezer weet denk ik dat door het Bergherbos een mountainbikeroute loopt. Maar ik vermoed dat alleen een kleine minderheid daar ooit rijdt. Dus laat ik hem eens beschrijven. Dan heeft ook wie zich niet wil uitsloven een idee wat die sportievelingen daar doen in dat bos.

Het is een ronde van zo'n 25 kilometer langs alle uithoeken van het bos. Toppers rijden hem binnen het uur; gezien het terrein en de hellingen een krankzinnig tempo. Deze route is een van meest gewaardeerde ATB-routes. Dat komt ongetwijfeld, behalve door het prachtige bos ook door de variatie. Er zijn makkelijke rechte stukken en soms zelfs een paar meter over verhard pad of asfalt. Er zijn ook stukken van de route waar het waanzinnig kronkelt, met soms opeens gemene hellinkjes die je van tevoren niet ziet aankomen. Als je daar de route niet kent, zit je geheid in de verkeerde versnelling en val je stil. Dat is op veel plaatsen zo: als je niet weet hoe een bocht loopt, kom je verkeerd uit, bijvoorbeeld op een boomwortel of onbegaanbaar gedeelte.

Inderdaad: in de zomer zijn er stukken waar het pad mul wordt, in de winter zijn andere stukken modderig of staan zelfs onder water. Dan heb je natuurlijk de venijnige klimmetjes, ik schat ruim 20% stijging gedurende 100 meter of zo, vaak met mulle stukken én boomwortels. Nog lastiger zijn de even steile afdalingen, waarin kuilen ontstaan waardoor je van je fiets gelanceerd kunt worden. Ik heb daar een keer iemand moeten helpen die over de kop was geslagen en mijn huisarts vertelde eens dat er elke week wel een slachtoffer langskwam. Zelf ben ik nog maar één keer gevallen, gelukkig bij lage snelheid. Je hebt om daar te mogen fietsen trouwens een vergunning nodig en voor de goede orde: buiten die route mag je in het bos helemaal niet fietsen. De route wordt op dit moment verbeterd. Hij wordt veiliger en fietsers en voetgangers gaan elkaar minder tegenkomen. Een volgende keer meer daarover.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden