Lange afstanden hardlopen in de natuur, met je grootste vriend, je trouwe viervoeter, dat is canitrailen. (foto: Karin van der Velden)
Lange afstanden hardlopen in de natuur, met je grootste vriend, je trouwe viervoeter, dat is canitrailen. (foto: Karin van der Velden)

Met een natte neus rennen door het bos

Zo'n 170 honden met 150 baasjes renden en wandelden zondag 15 december door het Montferlandse bos. Bij de Natte Neuzen Trail staat de hond centraal. Het gaat hier niet om winnen, maar om het samen met de baas genieten van sportiviteit in de natuur.

BEEK - Dorethea Bil bracht de sport Canitrail in 2016 naar Nederland. Het verschil met Canicross is dat er geen tijden worden geregistreerd. De meeste hondenrassen kunnen er daardoor aan meedoen. In Montferland deden zelfs teckels en een chihuahua mee. Een Deense Dog zul je niet zo snel tegenkomen, de botten van deze honden zijn niet zo geschikt voor het rennen van grotere afstanden.

Er kunnen bij Canitrail verschillende afstanden gelopen worden, wandelen mag ook en de honden kunnen onderweg gewoon een plas doen of even snuffelen. Het moet vooral leuk zijn voor de hond. Dorethea merkt op dat honden met meer ervaring vooral gemotiveerd zijn om te rennen minder behoefte hebben om te snuffelen. Speciaal voor beginners en oudere honden was er de Snuffeltrail van 5 kilometer en voor kinderen was er de Kids Cani Trail. Voor honden die moeite hebben met prikkels was er een gele zone. Daar loopt maar een combinatie tegelijk. De reguliere afstanden zijn 11 en 22 kilometer, en voor het eerst was er ook een route van 33 kilometer. Met de Kale Jacob en de Hettenheuvel op de route is dat wel een uitdaging. De boswachters van Natuurmonumenten vinden de Natte Neuzentrail een leuk initiatief. Ze hoeven nu eens geen bekeuringen uit te delen, want alle honden zijn keuring aangelijnd.

Lees het complete artikel in het Montferland Journaal van dinsdag 17 december 2019

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden