Aletta Laarberg met haar dochters Eline en  Lisette en de paarden Spotje en Fenna. (foto: privécollectie)
Aletta Laarberg met haar dochters Eline en Lisette en de paarden Spotje en Fenna. (foto: privécollectie)

Besmet met het paardenvirus

Toen ze elf was ging Aletta Laarberg van Notariskantoor Laarberg in Didam paardrijden. Haar broers reden en Aletta wilde alle stoere dingen doen die haar broers ook deden. Inmiddels heeft ze haar gezin aangestoken met de liefde voor paarden. De vrije tijd brengt het gezin Laarberg graag door in de stal.

DIDAM - Het paardrijden begon bij een boer in Oosterbeek, die twee rustige paarden had. Daarna reed Aletta en jaar in Oosterbeek en vervolgens kreeg ze bij Manege de Waterberg elke week les. "In de zomer reden we buiten, gingen we het bos in. Via tunneltjes onder de snelweg door, dat was wel even spannend. In de winter reden we ene week dressuur en gingen we de andere week springen. Dat springen vond ik leuker dan dressuur. Toen ik klaar was met school ging ik een jaar naar Engeland en stopte het paardrijden."

Dat veranderde toen dochter Eline elf werd. Eline wilde al heel lang paardrijden. Aletta zei: "Dat mag pas als je elf bent, want zo oud was ik ook toen ik begon. Ik stond aan de bakrand en dacht: dat kan ik ook. Ik ging weer les nemen en na een jaar besloten we een eigen paardje te kopen. Een vriendin heeft twee IJslanders en dat vond ik wel een handig ras. Als je IJslanders een paar weken niet rijdt, is het goed. Als je elke dag rijdt, is het ook goed. En ze zijn handzaam, ik kan over Sunneva heen kijken. Eigenlijk is Sun geen typische IJslander, ze heeft niet dat IJslandse vuur. Toen we haar kregen was ze de onderste in rang in een groep van 45. Bij ons heeft ze veel geleerd. Eerst was ze een jaar of twee alleen, met gezelschap van paarden in de wei naast haar. Toen kochten we een pony, in Ierland geboren en Dutch genoemd omdat de Nederlandse hengst Ekstein haar vader was. Helaas leeft ze niet meer. Toen kwam Spotje, een beetje Appaloosa achtig en sinds twee jaar hebben we ook Fenna, een paard. Je verlegt je grenzen, want van Fenna is best groot. Sun is 23, daar rijden we niet meer zo vaak op."

Inmiddels heeft Aletta met Fenna springles bij Jan Oortveld en rijden de meiden eventing. Lekker de hele dag buiten en met de paarden door het bos crossen. "Alleen als het weer goed is. Niet te warm, niet te nat, het is geen kwestie van moeten." Bij Carel Soethout hebben ze af en toe dressuurles. Aletta krijgt ook weleens les van Eline. Handig, want ze kent de paarden goed.

Aletta's man Henk rijdt niet, maar hij vindt het wel leuk om mee te gaan en te helpen. Hij snoeit de heg en sleept de wei. De paarden worden twee keer per dag verzorgd. De dochters studeren in Nijmegen, maar wonen nog thuis. Als ze druk zijn met tentamens doen ze even wat minder en doet Aletta wat meer.

De hobby heeft zich steeds verder uitgebreid, maar met drie paarden in een eigen weitje is het nu even genoeg. "Misschien komt er ooit een huisje met een weitje als ik geen notaris meer ben", zegt Aletta. "Het rijden is niet eens het belangrijkste, maar het klungelen in de wei en in de stal is zo ontspannend. Mest ruimen is ook niet erg. Je hoeft daardoor niet naar de sportschool."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden