Pim Pastoors is al bijna 25 jaar lid van Dedein en zet zich met enthousiasme in voor de promotie van zijn club. (foto: Elsie Schoorel)
Pim Pastoors is al bijna 25 jaar lid van Dedein en zet zich met enthousiasme in voor de promotie van zijn club. (foto: Elsie Schoorel)

'Het is gewoon een heel leuk spelletje'

In deze serie zetten we vrijwilligers in de gemeente in het zonnetje. Dit keer staat Pim Pastoors (33) centraal, bestuurslid van basketbalvereniging Dedein.

Didam – Als jongetje van 8 was Pim Pastoors al gegrepen door de basketbalsport. "Mijn ouders wisten niet eens dat er een club was in Didam. Maar die was er wel; ik ben lid geworden en ben altijd blijven ballen. Het is gewoon een heel leuk spelletje en een echte teamsport. Behalve balvaardigheid komt er ook tactiek bij kijken als je op een hoger niveau komt. Ik heb jarenlang in het wedstrijdteam gespeeld, maar ben overgestapt naar de recreanten vanwege mijn werk, als product manager bij SIDN in Arnhem. Bovendien heb ik nu een dochter van 10 maanden, die ik natuurlijk ook graag aandacht geef."

Desondanks maakt Pastoors graag tijd vrij om zich in te zetten voor zijn club. "Dat begon al toen ik als jochie het clubblad rondbracht, voor een zak snoep. Toen ik 17 was ben ik training gaan geven aan de jeugd en daarna heb ik ook basketbalkampen georganiseerd. Ook heb ik de eerste website opgezet. Twee jaar geleden liep het aantal leden terug en was duidelijk dat er meer leven in de brouwerij moest komen. Daarom ben ik in het bestuur gegaan als algemeen bestuurslid. Er was vooral behoefte aan wat meer promotie van de club. Ik ben clinics gaan organiseren en geven op basisscholen en op straat, waarvoor we speciale basketbalpalen gekocht hebben. Heel leuk om te merken dat de kinderen heel enthousiast reageren, daar kan ik wel van genieten."

Ook was Dedein van de partij op Didam op Stelten en zorgde Pastoors dat er een nieuwe website kwam. "Daarnaast onderhoud ik veel contacten, bijvoorbeeld met Welcom, met de bond als er iets speelt, en met de basketbalverenigingen in de regio: we werken steeds meer samen, bijvoorbeeld om een trainingscursus of scheidsrechterscursus te volgen, of voor een uitje met drie verenigingen naar een eredivisiewedstrijd."

Het promotiewerk heeft succes: de club groeit weer, meldt Pastoors. "We zijn een kleine club met 50 leden en dat is ook prima, maar het is wel goed dat we nu we weer een stijgende lijn te pakken hebben. Nog meer jeugdleden zou leuk zijn, zodat we in alle jeugdcategorieën genoeg spelers hebben. Ik vind het prima dat voetbal de grootste sport is, maar je moet kinderen wel kennis laten maken met andere sporten, zodat ze kunnen kiezen. Ook hebben we nu maar drie dames, en die kunnen dus geen team vormen."

Warm hart

Om nog meer mensen enthousiast te maken voor basketbal in Didam, gaat hij dan ook onverdroten door met zijn promotiewerk. "Ik ben bijna 25 jaar lid en draag Dedein een warm hart toe: het is een gezellige club met heel diverse mensen van alle leeftijden die allemaal graag ballen. Ik wil de club graag verder brengen, zodat er een toekomst is en generaties na mij ook hier kunnen basketballen."

Meer berichten