Foto: Marco De Swart

Montferland herdenkt de Holocaust

Met 104.000 lichtgevende stenen vormt het kunstwerk van Daan Roosegaarde een tijdelijk monument. Levenslicht is gemaakt ter nagedachtenis aan de 104.000 slachtoffers van de Holocaust. 500 stenen zullen in Montferland herinneren aan de joden die uit onze gemeente werden weggevoerd.

door Karin van der Velden

DIDAM - Daan Roosegaarde gebruikte lossen stenen voor het kunstwerk, omdat het een Joodse traditie is om bij een graf of herdenkingsplek een steentje achter te laten. De stenen voor het kunstwerk komen uit Scandinavië en zijn met lichtgevende inkt geïmpregneerd. Bij het kunstwerk hoort een speciale lichtbron, waardoor de stenen in het donker licht geven. "Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt."

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat Kamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daarbij stilgestaan. Toen burgemeester Peter de Baat de vraag kreeg of Montferland het kunstwerk Levenslicht wilde exposeren, hoefde daarover niet lang te worden nagedacht. Als een van de 250 Nederlandse gemeenten waaruit Joden zijn weggevoerd, is het belangrijk om ook in Montferland stil te staan bij de Holocaust. Montferland werkt hierbij samen met Welcom, de Oudheidkundige Vereniging Didam, de Heemkundekring Bergh en het Oranjecomité. In Didam woonden voor de oorlog drie Joodse gezinnen, waarvan zeven mensen omkwamen. Vanuit Bergh werden 24 mensen gedeporteerd.

Op woensdag 22 januari wordt het tijdelijke monument in 's-Heerenberg op het Stadsplein onthuld en dat gebeurt op dinsdag 28 januari in Didam, tussen de Markthal en Meulenvelden. Beide keren om 19.00 uur, met een inloop vanaf 18.45 uur. Trio Odessa zal deze avonden Klezmermuziek spelen. Het kunstwerk is tot en met 2 februari elke avond tussen 19.00 en 21.00 uur te zien. Daarna blijven de stenen in Montferland en krijgen ze een passende bestemming. Alle inwoners zijn welkom bij de onthulling. Families met een Joodse achtergrond worden in het bijzonder uitgenodigd. Het zou fijn zijn als zij zich aanmelden. Dat kan via j.vierwind@montferland.info.

In Didam zijn nog een paar vrijwilligers nodig die een avond bij het monument willen staan. Aanmelden kan via info@oranjecomitedidam.nl.

Montferland werd op 3 en 4 april 1945 bevrijd. In het kader van 75 jaar bevrijding worden veel activiteiten georganiseerd. Een overzicht daarvan staat op montferland.info/vrijheid. Samen met de provincie en de Achterhoekse gemeenten wordt een Vrijheidskrant uitgegeven, die huis-aan-huis bezorgd wordt. De Montferlandse scholen doen mee aan kunstproject dat Welcom organiseert. Leerlingen van het Liemers College gaan inwoners interviewen die de bevrijding hebben meegemaakt.

De OVD organiseert in Meulenvelden van 22 januari tot 3 februari een fototentoonstelling over de Holocaust.

montferland.info/vrijheid

Meer berichten