Jacqueline hoopt dat meisjes met ADHD door haar boek meer zelfredzaam worden en inzien wat ze nodig hebben. (foto: Elsie Schoorel)
Jacqueline hoopt dat meisjes met ADHD door haar boek meer zelfredzaam worden en inzien wat ze nodig hebben. (foto: Elsie Schoorel)

'Het kan goed komen, dat blijkt bij mij'

Een doeboek voor meisjes van 8 tot 13 jaar, met (kenmerken van) ADHD. Dat is het nieuwe boek van Jacqueline van de Sande (52) uit 's-Heerenberg. 'Druk en dan weer dromerig' draait om de belevingen van de tienjarige Kiki, geïnspireerd op de ervaringen van de schrijfster.

door Elsie Schoorel 

's-HEERENBERG - "Ik was als kind heel druk, had veel energie en kon me niet lang concentreren op school. In mijn jeugd was ADHD nog niet bekend, dus die diagnose werd niet gesteld. Op de basisschool ging het nog wel goed, maar op de middelbare liep ik helemaal vast. Ik kon de weg niet goed vinden en had moeite met plannen en huiswerk maken. Fanatiek sporten was mijn uitlaatklep. Daarom koos ik voor het CIOS en was ik tennistrainer en zwemdocent. Dat gaf me uiteindelijk niet zo veel uitdaging en toen ben ik maatschappelijk werk gaan doen en kwam in de jeugdzorg terecht. Nu ben ik praktijkondersteuner huisarts (POH GGZ Jeugd, red.), geef ik lezingen en trainingen."

Jacqueline vraagt specifiek aandacht voor meisjes met ADHD. "Er zijn evenveel meisjes als jongens met ADHD, maar bij jongens wordt veel vaker de diagnose gesteld. Zij uiten het vaak nadrukkelijker, met druk gedrag. Meisjes zijn gevoeliger voor kritiek en passen zich sneller aan. Dus houden ze zich meer in en tonen subtieler gedrag dan jongens; ze kunnen je bijvoorbeeld aankijken en toch in een heel andere wereld zitten."

Voor deze meisjes en hun ouders en leerkrachten schreef ze eerder het boek Druk en dromerig (2018). "Dat boek is in de ik-vorm en is dus een persoonlijk verhaal, met anekdotes en ervaringen, uitleg en aandacht voor wat ik wat ik nodig had en concrete tips." Ze kreeg er zeer positieve reacties op van mensen die zich herkenden en er baat bij hadden, en stortte zich algauw op een tweede boek.

"Druk en dan weer dromerig is een doelgericht boek. Ik heb hier ook weer mijn eigen ervaringen in verwerkt, maar wel zo geschreven dat het voor meisjes van nu leuk is om te lezen. Zij kunnen met de verhalen, tips, raadsels, puzzels en opdrachten ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze moeilijk vinden. Ze leren positief over zichzelf te denken en zichzelf te accepteren. Daarnaast staan er stukjes voor ouders in."

Ze hoopt dat mensen zich niet laten afschrikken door de term ADHD. "Het kan goed komen, dat blijkt bij mij. Ik heb zelf ook nog wel eens last ervan, maar gebruik de positieve kanten ook. Voor kinderen is het van belang dat zij de ruimte krijgen om hun eigen weg te volgen. Ik hoop dat de meisjes die dit lezen meer zelfredzaam worden, zien dat ze veel kwaliteiten hebben en dat ze ook inzien wat ze nodig hebben."

Jacqueline wil hiermee ook moeilijke dingen bespreekbaar maken. "Waardoor mensen elkaar beter begrijpen. Op Facebook moet alles mooi zijn, maar je moet ook kunnen vertellen wat lastig is."

Druk en dan weer dromerig is te leen in de bibliotheek, te koop in de boekhandel en direct bij Jacqueline.

drukendromerig.nl

Meer berichten